Madrid

El CGPJ suspèn Garzón per investigar els crims del franquisme

El Consell General del Poder Judicial ha decidit finalment suspendre de forma cautelar el jutge Baltasar Garzón per investigar els crims del franquisme. El Consell de General del Poder Judicial ha decidit per unanimitat apartar Garzón fins que no sigui jutjat per prevaricació en el cas dels crims del franquisme. Ara caldrà veure què passa amb la seva petició de ser traslladat al Tribunal Penal Internacional de l'Haia. La portaveu del CGPJ, Gabriela Bravo, ha explicat que la decisió la prendrà aquesta tarda la Comissió Permanent del CGPJ. Després que se li comuniqués la decisió, Garzón ha abandonat l'Audiència Nacional emocionat i entre aplaudiments dels seus companys.

Actualitzat
La decisió de suspendre Garzón l'ha pres el ple del Consell General del Poder Judicial, que s'ha reunit aquest divendres al matí amb caràcter extraordinari. Després de 22 anys a l'Audiència Nacional, Garzón deixa d'exercir com a jutge fins que la justícia determini si va prevaricar o no en el cas dels crims del franquisme.

Garzón ha sortit de l'Audiència Nacional visiblement emocionat i amb el suport dels seus companys. Acabava de saber que l'havien suspès com a jutge. El magistrat ha rebut l'afecte i el suport dels seus companys de l'Audiència, funcionaris i altres jutges, com Santiago Pedraz, amb qui s'ha abraçat efusivament. Després, Garzón també ha volgut saludar els ciutadans del carrer i agrair-los el suport que li han mostrat.

El trasllat al TPI

Respecte a la petició que va fer Garzón de ser traslladat com a assessor de la fiscalia del Tribunal Penal Internacional de l'Haia, la portaveu del CGPJ, Gabriela Bravo, ha explicat que aquesta tarda es reunirà la Comissió Permanent del CGPJ per prendre una decisió.

Abans de conèixer la decisió el jutge de l'Audiència Nacional ha dit que ell és un home respectuós amb les lleis i amb les institucions i que assumiria la decisió que prenguessin. Respecte al seu estat d'ànim, Garzón ha dit que ho afrontava "amb la tranquil·litat" que dóna saber que és innocent, tot i que ha admès que no era optimista perquè aquesta decisió arriba "en un moment delicat". El magistrat ho ha dit en declaracions als mitjans després de participar en una taula rodona a la Casa d'Amèrica.

Més suports a Garzón


Qui va sortir en defensa de Garzón dijous a Barcelona va ser l'excomissari europeu de Drets Humans del Consell d'Europa i exdefensor del Poble, Álvaro Gil-Robles. En declaracions a TV3, va dir que Garzón és un jutge honest i valent, que no ha prevaricat, i va qualificar de greu error de la justícia que se'l vulgui asseure al banc dels acusats. També va dir que els jutges del Constitucional haurien de tenir en compte en la sentència de l'Estatut el plus de legitimitat que té en haver estat ratificat pels catalans.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut