Madrid

El CGPJ respon a les crítiques de l'executiu basc a l'actuació dels jutges amb una crida a la responsabilitat

Les crítiques del govern basc a les últimes decisions judicials han tingut una resposta ràpida per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El portaveu de l'ens, Enrique López, ha qualificat d'irresponsable l'actitud de "qüestionar de manera constant l'actuació del poder judicial" i ha apel·lat a la independència dels jutges, encara que ha reconegut que és "legítim" criticar qualsevol decisió. López ha afirmat que el govern basc "també és estat i, com a tal, està obligat a defensar i emparar la independència del poder judicial". La resposta arriba després que l'executiu de Vitòria ha advertit d'una "nova forma" d'aplicar les lleis que "vulnera drets fonamentals".

Actualitzat
El portaveu del CGPJ ha comparegut davant dels mitjans de comunicació hores després que ho fessin la portaveu del govern basc, Miren Azkarate, i el seu conseller de Justícia, Joseba Azkarraga. Enrique López ha recordat que "tots els poders" han de respectar i defensar la independència del poder judicial. "No es pot posar en dubte constantment la feina dels jutges" destinats a Euskadi "perquè això suposa el trencament de la confiança" en els professionals de la magistratura.

Davant les crítiques i reaccions que han provocat determinades decisions de l'Audiència Nacional, López ha remarcat que les resolucions "en cap cas tenen com a finalitat establir un tipus de sentiment a la societat" ni crispació, sinó que han de "resoldre conflictes jurídics". D'aquesta manera ha contestat al rebombori polític per la decisió de mantenir en presó preventiva el pres d'ETA Iñaki de Juana Chaos, amb l'argument que ell és l'únic responsable de la vaga de fam que segueix i que l'ha deixat en un estat de salut crític.

El portaveu del poder judicial també ha demanat respecte per una altra decisió, la del jutge Baltasar Gazón de no imputar Arnaldo Otegi i 11 dirigents de Batasuna per un presumpte delicte de desobediència. Enrique López ha recordat que, si es discrepa de la decisió, s'hi pot presentar un recurs.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut