Nadó en braços de la seva mare
Nadó en braços de la seva mare (Pexels / Kristina Paukshtite)

El CGPJ avala que una mare soltera sumi el permís per naixement d'un segon progenitor

El Consell General del Poder Judicial resol la petició d'una jutge que va demanar al TSJC un permís equivalent al de les famílies amb dos progenitors

RedaccióActualitzat

Una jutge, mare biològica i monoparental, podrà tenir el permís per naixement equivalent al que sumen les famílies amb dos progenitors.

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha establert que els jutges que siguin família monoparental puguin gaudir de forma acumulada dels permisos per naixement que es tenen quan els progenitors són dos. Des d'aquest 2021, tant pares com mares tenen 16 setmanes de permís

L'òrgan de govern del jutges s'ha pronunciat a petició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al qual es va adreçar la jutge per demanar que li donessin les setmanes de permís que haurien correspost a l'altre progenitor. 

La magistrada va argumentar que, d'aquesta manera, s'equipararien les famílies monoparentals i biparentals en el dret a la conciliació de la vida familiar i professional. 
 

Preval el dret del menor a no ser discriminat

Les lleis vigents només preveuen que es pugui transferir el permís d'un progenitor a l'altre en cas de defunció de la mare biològica. El CGPJ, però, creu que aquesta excepció es pot aplicar també al cas d'una família monoparental. 

El CGPJ iguala el permís per naixement d'una mare soltera al de dos progenitors
La jutge va demanar poder gaudir de les mateixes setmanes de permís que dos progenitors (Pexels / Dominika Roseclay)

 

Tenint en compte això, i apel·lant a la Constitució i als tractats internacionals, considera que ha de prevaldre la Convenció sobre els Drets de l'Infant, que obliga les administracions a vetllar per l'interès superior del menor i diu que no es pot discriminar els infants per la seva condició o la dels seus pares.

En aquest cas, doncs, els jutges opinen que preval el dret del menor de tenir el mateix temps de cures que li hauria correspost si hagués tingut dos progenitors. 
 

Un precedent

Recentment, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc va sentenciar en un sentit similar. Al novembre, va igualar el permís d'una mare soltera a les setmanes que sumen dos progenitors i va argumentar que els fills havien de tenir els mateixos drets independentment del tipus de família que tinguin. La Fiscalia va recórrer la decisió.

ARXIVAT A:
MenorsJudicialIgualtat de gènere
Anar al contingut