El cervell de les dones és 4 anys més jove que el dels homes de la mateixa edat

Això podria explicar per què les dones no experimenten el mateix declivi cognitiu a edats avançades
El cervell de les dones és 4 anys més jove que el dels homes de la mateixa edat

El cervell de les dones és 4 anys més jove que el dels homes de la mateixa edat

Això podria explicar per què les dones no experimenten el mateix declivi cognitiu a edats avançades
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència
El cervell de les dones és 4 anys més jove que el dels homes de la mateixa edat
Les dones tenen el cervell més jove que els homes de la mateixa edat (Pexels)

El cervell de les dones és gairebé quatre anys més jove que els dels homes de la mateixa edat, segons un estudi publicat a la revista "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS). Els resultats es basen en la comparació de l'edat biològica de cada persona amb l'edat metabòlica del seu cervell.

Diversos estudis han permès identificar diferències entre el cervell dels homes i el de les dones. També s'ha formulat la hipòtesi que el cervell de les dones es manté més jove, però les comprovacions només s'han fet amb algunes anàlisis post mortem.

Ara, un equip de la Facultat de Medicina de la Universitat Washington a St. Louis (Missouri) ha fet un estudi en viu. Els investigadors, encapçalats per Manu Goyal, van estudiar 121 dones i 84 homes d'edats entre 20 i 82 anys. Fent servir la tècnica anomenada PET (Tomografia per Emissió de Positrons), van mesurar el consum de glucosa i d'oxigen a diverses parts del cervell.

La glucosa, el combustible del cervell

La glucosa és l'aliment principal del cervell. Però en els nens bona part d'aquest sucre s'utilitza per al desenvolupament i el creixement del cervell, en un procés anomenat glicòlisi aeròbica. La resta es fa servir en els processos cognitius o en les accions que es duen a terme. En adolescents i en adults encara hi ha una quantitat important de glucosa que es dedica al desenvolupament, però la proporció disminueix amb l'edat. A partir dels 60 anys significa una quantitat molt petita.

Per això, el percentatge que el cervell gasta en la glicòlisi aeròbica es pot fer servir com a indicador de l'edat metabòlica. Mitjançant PET van mesurar el flux de glucosa i d'oxigen al cervell. Per a cada persona, es va mesurar quina fracció es dedicava a la glicòlisi aeròbica a diverses zones. Després van entrenar un algoritme capaç de trobar la relació entre aquests resultats i l'edat metabòlica real del cervell. L'entrenament es basava en l'edat biològica dels homes i l'edat metabòlica que s'havia mesurat.

Quan les dades es van aplicar a les dones, es va constatar que de mitjana el cervell de les dones era 3,8 anys més jove del que correspondria per la seva edat biològica. La joventut del cervell de les dones es detectava fins i tot en les participants més joves, de vint anys.

Menys problemes degeneratius en dones grans

Segons Goyal, la raó no és que el cervell dels homes envelleixi més de pressa, sinó que arriba a l'estat adult tres anys més tard. Els autors no saben què significa això, però segons Goyal, explicaria algunes observacions sobre problemes neurodegeneratius a cada sexe:

"Penso que això explicaria que si les dones no experimenten el mateix declivi cognitiu a edats avançades es perquè els seus cervells són efectivament més joves".

Els autors estan treballant en un estudi per esbrinar si això darrer és cert. Se sap que les dones grans obtenen millors resultats que homes de la mateixa edat en proves de raonament, memòria i resolució de problemes. L'objectiu és esbrinar si les persones amb cervells metabòlicament més joves també tenen menys probabilitats de desenvolupar problemes cognitius.

ARXIVAT A:
Ciència Salut