Barcelona

El Cercle demana més ambició als empresaris per evitar caure en el victimisme

El Cercle d'Economia ha fet autocrítica i ha demanat més ambició a l'empresariat català per poder adaptar-se a la nova economia i no caure en el victimisme. L'entitat, que agrupa els principals empresaris de Catalunya, ha presentat un document titulat "La responsabilitat de l'empresariat català" en què s'assegura que els empresaris "no han estat capaços de liderar nous projectes, ni tan sols de mantenir alguns dels que, amb seu operativa a Catalunya, representaven centres de poder econòmic més enllà del nostre territori".

Actualitzat

El document del Cercle d'Economia insta els empresaris a arriscar més per adequar-se a les exigències actuals i a abandonar l'individualisme i sumar esforços per agrupar grans capitals, que són els que permeten licitar pels projectes importants.

Pels empresaris "és obvi que a Catalunya és notable la pèrdua de pols econòmic", un fet que es reflecteix en la "falta de noves iniciatives empresarials d'envergadura", en l'"escassa incidència de l'empresariat català en els mecanismes de poder econòmic espanyol" i en el "reduït nombre de grans seus corporatives" que hi ha a Catalunya.

Segons l'entitat empresarial, "la política és molt responsable del clima anímic que avui es viu a Catalunya", però l'empresariat català també hi "té les seves responsabilitats". "Ens hem limitat a lamentar-nos i a criticar i responsabilitzar els partits polítics i governs de torn", apunta el document, que enumera algunes virtuts del passat -individualisme, compromís familiar i control radical del risc- com a actuals frens al desenvolupament si no s'adapten al món global.

"La situació política no és impediment per fer coses", ha resumit el vicepresident del Cercle Josep Oliu, que ha comparegut al costat del president, José Manuel Lara, i els també vicepresidents Artur Carulla, Antón Costas i Borja García-Nieto. Lara, per la seva banda, s'ha preguntat quantes empreses catalanes es poden comparar amb Philips o Nokia.

Anar al contingut