Roma

El centreesquerra recupera Roma i s'imposa en els comicis municipals italians

La formació s'ha imposat als comicis municipals que s'han fet a Itàlia i ha aconseguit els ajuntaments de ciutats com Siena, Treviso o Ancona. El Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo ha estat el gran derrotat dels comicis, on la gran protagonista ha estat, de nou, l'abstenció.

RedaccióActualitzat
El centreesquerra recupera posicions a Itàlia. La formació ha aconseguit fer-se amb alguns dels ajuntaments més importants del país, entre els quals hi ha Roma. El seu candidat, Ignazio Marino, serà el nou alcalde de la "ciutat eterna" després d'imposar-se en segona volta al candidat a la reelecció i aspirant del centredreta, Gianni Alemanno.

Segons les primeres dades del Ministeri de l'Interior, Ignazio Marino, metge de professió, ha aconseguit el 64% dels vots. Alemanno ha sumat un 36% dels sufragis. En aquesta segona volta respecte a la primera, la distància entre els dos candidats s'ha doblat.

Gianni Alemanno, que ha reconegut la derrota amb els primers resultats, no ha pogut repetir la gesta aconseguida en les eleccions del 2008, quan va guanyar en la segona volta per cinc punts, tot i que hi va arribar per darrere del llavors candidat progressista, Francesco Rutelli. Aquest resultat és fruit de "l'allunyament dels ciutadans de la política. Segurament el veritable problema és comprendre aquesta llunyania dels romans. A més, en termes de país, els resultats per al centredreta no semblen positius. Amb Roma es perd l'última alcaldia important", ha dit Alemanno en roda de premsa.

Les eleccions municipals s'han fet a onze capitals de província. L'abstenció ha tornat a ser protagonista. A Roma, considerada un catalitzador de l'estat d'ànim del país, l'abstenció va arribar fa dues setmanes, en primera volta, al 53%. En aquesta segona ha estat del 45%.

La gran sorpresa dels comicis ha estat la pèrdua de suports del Moviment 5 Estrelles (M5S) del còmic Beppe Grillo, que no ha pogut revalidar els resultats de les eleccions a la cambra de diputats.

L'altra gran ciutat important en joc en aquestes eleccions era Siena, al centre del país. Per primer cop en 20 anys, s'hi ha imposat el candidat de centre esquerra, Bruno Valentini, amb un 52% dels vots per davant del partit de centre dreta. El resultat d'aquesta ciutat aixecava interés perquè l'última administració del centre esquerra es va veure embolicada en un escàndol per la gestió de la fundació que controla el tercer banc del país, el Monte dei Paschi, que ha necessitat ajudes públiques i ha reconegut un forat de 730 milions d'euros per operacions amb productes derivats.

El centre esquerra es va imposar també a la ciutat de Treviso, al nord-est, on Giovanni Manildo va sumar el 53% dels vots davant Giancarlo Gentili, del centre dreta, que va superar per poc el 44%.També va ser el guanyador a l'alcaldia de Brescia, Lodi, Avellino, Imperia, Ancona, Iglesias, Barletta i Viterbo.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut