La directora de Litigi d'Irídia, l'advocada Anaïs Franquesa, atenent els periodistes; al fons, un cartell anuncia que l'Oficina per l…
La directora de Litigi d'Irídia, l'advocada Anaïs Franquesa, atenent els periodistes; al fons, un cartell anuncia que l'Oficina per la No Discriminació ofereix servei especial a les persones ferides en l'1-O, el 4 d'octubre del 2017. (Horitzontal)

El Centre Irídia admet que la prohibició del Parlament de les pilotes de goma no afecta els cossos de l'Estat

ACN Barcelona.-El Centre Irídia de Defensa dels Drets Humans ha reconegut aquest dimecres que la prohibició per part del Parlament de les pilotes de goma a Catalunya no afecta els cossos i forces de seguretat de l'Estat. "Legalment, formalment, la prohibició anava dirigida al territori català i els Mossos d'Esquadra són els que tenen les competències de l'ordre públic, però la prohibició no afecta la policia nacional", ha apuntat Anaïs Franquesa, directora de litigi d'Irídia. Aquest centre té un acord de col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona i ofereix assessorament legal a les víctimes de les càrregues policials del passat diumenge. Dimarts va atendre ja entre 10 i 15 peticions i ja treballa amb la família de l'home que va ser ferit a l'ull per una pilota de goma. Ha explicat que sembla que salvarà el globus ocular però que encara és d'hora per saber si recuperarà la vista. La família fa una crida a la ciutadania perquè enviï material gràfic que acrediti l'agressió.

L'home, de 38 anys, va ser operat quirúrgicament el mateix diumenge i se li va fer una reconstrucció de l'ull, que sembla que podrà conservar. Ara s'està a l'espera de la seva evolució per veure si recuperarà la vista. La família, molt agraïda pel suport, fa una crida a recopilar imatges, ja sigui vídeos o fotos, que puguin tenir els ciutadans per poder acreditar l'agressió, un pas molt important i útil de cara al procés judicial. És important no esborrar-les de l'aparell que les va registrar i enviar les còpies a l'adreça que l'Ajuntament ha posat en funcionament a tal efecte.Ara bé, tot i que sí que ha dit que l'argument de la prohibició del Parlament de les pilotes de goma "pot ajudar per reforçar que no s'haurien d'haver utilitzat", no és aplicable a la policia espanyola, o com a mínim és "molt discutible". Franquesa ha subratllat que a Catalunya existeix un consens de la ciutadania sobre aquestes armes, ja que "són pràcticament de guerra i utilitzar-les sempre implica que hi hagi víctimes", però la capacitat de prohibir el seu ús per part de les forces de seguretat espanyoles és "limitat". Entre 10 i 15 peticions d'assessoramentEn el seu primer dia de funcionament, el servei d'assessorament d'Irídia en col·laboració amb l'Oficina per a la No Discriminació de l'Ajuntament ha rebut entre 10 i 15 peticions d'informació, entre trucades, correus electrònics i atencions personals. Es tracta d'un servei d'atenció psicosocial i legal gratuït creat específicament per als afectats de l'1 d'octubre. S'escolta les persones i se les assessora en relació a possibles processos judicials que poden emprendre. Franquesa ha reconegut que els casos de violència institucional són complexes i requereixen d'un impuls constant per part de la víctima. De fet, la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura xifra en el 10% els cassos que s'arriben a denunciar, perquè "hi ha la sensació que la denúncia no servirà de res". Irídia defensa que val la pena denunciar, ja que en els últims anys hi ha hagut investigacions eficaces i la tendència comença a millorar.Pel que fa a la posició de la Fiscalia davant d'aquestes càrregues, l'advocada ha subratllat que el ministeri fiscal hauria de representar l'interès general i investigar els possibles delictes comesos el passat diumenge, perquè es van poder presenciar "moltíssimes vulneracions de drets". Ha reconegut que "aquesta possible doble vara de mesurar és altament preocupant" i ha demanat un major impuls per tal d'esbrinar què va passar i qui són els responsables. "És la seva obligació, són delictes molt greus", ha insistit.En preguntar-li si creu que serà més difícil arribar a un acord en aquest cas que en el d'Ester Quintana perquè no hi ha reconeixement de càrregues per part del govern espanyol, Franquesa ha recordat que "tampoc va ser senzill" en aquell cas, perquè l'actuació de la direcció general dels Mossos "tampoc va ser exemplar".

Anar al contingut