Una imatge de la Terra.
La Terra deixarà de ser habitable en algun moment entre 1.750 i 3.250 milions d'anys.

El centre de la Terra és 1.000ºC més calent del que es pensava

Actualitzat
Científics francesos han determinat que la temperatura del nucli de la Terra és de 6.000ºC, uns 1.000ºC més que l'última medició de fa 20 anys.

Amb la nova mesura es confirma que el camp magnètic a la Terra existeix per la diferència de temperatura entre el nucli i el mantell superior és superior als 1.500ºC. La diferencia de temperatura entre el mantell i el nucli i la rotació del planeta genera el camp magnètic del planeta.

El coneixement l'interior del planeta es fa amb l'anàlisi de les ones dels terratrèmols que travessen la Terra. Les ones sísmiques proporcionen dades de la seva densitat i pressió, però no pas la temperatura.

El nucli de la Terra està format per ferro líquid a una temperatura superior als 4.000ºC i a una pressió de 1.3 milions d'atmosferes, amb una textura tan líquida com l'aigua del mar, però que a més pressió i temperatura el ferro es solidifica.

Per determinar la temperatura de l'interior del planeta, els científics han fos el ferro a temperatures superiors als 4.000ºC i diferents pressions. Amb l'ajut de raig X del sincrotró de Grenoble, a França, el resultat final és que la temperatura que ha d'assolir el nucli de la terra per passar l'estat del ferro de líquid a sòlid seria d'uns 6.000ºC. La darrera mesurada del centre del planeta data de 1993 a Alemanya, amb 1.000ºC menys amb una altra tècnica.

Les conclusions de l'estudi dirigit per Agnès Dewaele de l'Organització Nacional d'Investigació Tecnològica de França s'han publicat a la revista "Science".
Anar al contingut