El centre de Berlín, aturat per desactivar una bomba de la Segona Guerra Mundial

Es tractava d'un giny britànic de 500 quilos que, segons la policia, era "segur"

Juli RodésActualitzat

El centre de Berlín ha quedat paralitzat, des de primera hora del matí, a causa de l'operació de desactivació d'una bomba de la Segona Guerra Mundial.

La desactivació ha acabat amb èxit a la una del migdia, quatre hores després de posar-se en marxa el dispositiu de seguretat.

El giny, que la policia ha declarat que "és segur" i no suposa "cap perill directe", és una bomba britànica de 500 quilos trobada pels treballadors d'una obra. Fa més d'un metre de llargada i gairebé mig d'amplada. 

 

 

La desactivació ha estat programada a partir de les 11.30 del matí.

Per dur-la a terme s'ha decidit evacuar una zona d'un radi de 800 metres al voltant de la bomba.

 

 

Entre els edificis afectats per la mesura hi ha la seu dels serveis secrets exteriors, els ministeris d'Economia i de Transports, una ala de la clínica universitària de la Charité, la més gran de la ciutat, i el Museu d'Art Contemporani.

La bomba la van trobar fa uns dies a la Heidestrasse, en el cèntric barri de Mitte.

 

 

El perímetre tancat és a l'antiga frontera entre el sector Occidental i el sector Oriental, a pocs centenars de metres de la cancelleria i el Bundestag.

 

10.000 persones evacuades

Les autoritats no han donat cap xifra oficial, però, segons l'agència alemanya DPA, l'operació afecta directament 10.000 persones, que són les evacuades.

El nombre total de persones afectades, però, és molt més gran, perquè dins la zona tancada hi ha la "Hauptbanhof", l'estació central de Berlín, per la qual passen cada dia 300.000 persones.

 

 

Des de les 10 del matí els trens no s'hi han aturat, i a partir de les 11.30 el trànsit ferroviari ha quedat interromput.

A més, també queden afectades nombroses parades de metro, tramvia, autobús i rodalies.

 

 

L'operació afecta, fins i tot, segons el diari "Taggespiegel", un dels aeroports de la capital alemanya, Tegel, que aturarà la seva activitat mentre estiguin en marxa les tasques de desactivació de la bomba.

 

Una troballa habitual

La descoberta de bombes de la Segona Guerra Mundial que no van explotar és relativament freqüent a Alemanya.

L'operació més gran de desactivació d'un giny explosiu es va fer el setembre passat a Frankfurt, on 65.000 persones van ser desallotjades de casa seva per retirar una bomba britànica d'1,4 tones.

 

 

Sempre que es pot, les bombes es desactiven. L'any 2012, en canvi, a Munic, es va haver de fer l'explosió "controlada" d'una bomba que estava molt inestable, causant gran trencadissa de vidres de centenars d'aparadors i finestres.

 

Unes 3.000 bombes, encara

Els intensos bombardejos de Berlín durant la Segona Guerra Mundial van destruir un terç dels habitatges de la ciutat i desenes de milers de morts.

Segons els experts, al subsol de Berlín encara hi quedarien unes 3.000 bombes que no van esclatar.

 

Una bomba a Londres

Si avui a Berlín han hagut de desactivar una bomba britànica, a Londres, el mes de febrer, van haver de tancar l'aeroport més cèntric, London City, perquè hi van trobar una bomba llençada per la Luftwaffe, la força aèria alemanya, també durant la Segona Guerra Mundial.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut