Barcelona

El "cello" de pau Casals torna al Palau de la Música 73 anys després en un emotiu homenatge

El Palau de la Música Catalana ha retut aquest dimecres un homenatge a Pau Casals per commemorar una doble efemèride. D'una banda, els 40 anys de la seva històrica intervenció a la seu de l'ONU, a Nova York, on va rebre la Medalla de la Pau. Després de dirigir l'orquestra, el mestre va pronunciar aquell 1971 el recordat discurs "I'm a catalan". De l'altra, s'ha recordat el concert que Pau Casals va fer ara fa 50 anys a la Casa Blanca davant de John F. Kennedy i amb obres de Couperin, Schumann, Mendelssohn i Beethoven. Feia 73 anys que la veu de Pau Casals, el so del seu cel·lo, portat expressament per a l'ocació, no sonava al Palau de la Música. Ha estat una nit llarga, més de dues hores i mitja de música i paraules emocionades.

Actualitzat
El violoncel·lista Miklós Perényi, que va ser deixeble de Pau Casals, ha estat un dels encarregats de commemorar el seu mestre per aquesta doble efemèride al Palau. Es compleixen 40 anys de l'aniversari de l'actuació de Casals davant l'Organització de les Nacions Unides i també es recorda el concert que va oferir fa just 50 anys a la Casa Blanca. La mateixa viuda del mestre ha explicat els antecedents i la transcedència d'aquell concert i del que deu anys abans va oferir Casals a la Casa Blanca, davant del matrimoni Kennedy.

Precisament, el pianista Andras Schiff i la violinista Yuuko Shiokawa han interpretat al Palau el mateix repertori que va escoltar Kennedy, amb peces de Couperin, Schumann, Mendelssohn i Beethoven. També ha sonat el "Cant dels ocells", i el Cor Jove i el Cor de Noies de l'Orfeó Català han cantat l'"Himne a les Nacions Unides", que Casals va compondre amb lletra del poeta anglès W. H. Auden i que va estrenar a la seu de l'ONU a Nova York el 24 d'octubre del 1971.

Aquell dia Casals va rebre de mans del secretari general U-Thant la Medalla de la Pau de l'ONU, i en agraïment va pronunciar el famós discurs en què va proclamar "I am a catalan" i va parlar de Catalunya com a poble de pau.

A banda del talent indiscutible de Casals com a músic i compositor, la iniciativa de la Fundació Pau Casals pretén destacar-ne la figura "com a ciutadà, com a home de pau i com a defensor de la democràcia", segons va destacar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a la presentació de l'acte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut