Barcelona

El CCCB acull la mostra World Press Photo, que aplega les millors instantànies publicades en premsa del 2005

El CCCB mostra l'exposició World Press Photo, que reuneix les millors instantànies publicades en premsa al llarg de tot l'any 2005. Un prestigiós concurs i posterior mostra itinerant que l'any passat va celebrar el seu 50è aniversari i que ara presenta un llibre que ho commemora amb un repàs als últims 50 anys de fotoperiodisme. Anualment dos milions de persones a tot el món veuen les fotografies seleccionades al concurs, que vol premiar els treballs fotogràfics professionals de qualitat i promocionar la llibertat de premsa i la llibertat d'expressió.

Actualitzat
El director els últims quatre anys del World Press Photo, Michel Munneke, destaca que es tracta d'una fundació nascuda a Holanda el 1955 amb la intenció de motivar els seus fotògrafs mitjançant un concurs.

Però aquella iniciativa local s'ha convertit amb el temps en la mostra itinerant més important de tot el món en l'àmbit del fotoperiodisme. Més de 2 milions de persones fan cada any aquest passeig visual per tota una temporada d'informació fotoperiodística. Un prestigiós certamen que té molt clars els seus objectius, que segons Munneke són: "La promoció dels treballs fotogràfics professionals i de gran qualitat, i també la promoció de la llibertat de premsa i la llibertat d'expressió".

Precisament enguany la mostra no es veurà al Marroc, que ha demanat retirar el treball d'un fotògraf espanyol a un camp de refugiats saharauis. La resposta de la World Press Photo ha estat no mostrar-ne cap.

El periodista autor de la instantània, Benito Pajares, ha afirmat a Barcelona: "Sembla que la bandera saharaui no ha agradat". Amb tot ha reconegut que haver estat guardonat "és la il·lusió de tot fotògraf" i que "no ho tenia ni pensat" que li pogués arribar.

El certamen, que ha arribat als 50 anys de travessa fotogràfica, ho ha volgut commemorar amb l'edició d'un llibre que repassa la història del fotoperiodisme que ha acompanyat aquest mig segle de vida. Són un total de 120 reportatges presentats tal com van ser publicats en el seu dia. Un exercici històric abans d'encarar un present que ja ha democratitzat la fotografia i un futur ple d'opcions tecnològiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut