El català, també en retrocés a les aules dels instituts del País Valencià

El valencià fa passos enrere a les aules de secundària, segons la denúncia de 70 instituts valencians

RedaccióActualitzat

El valencià fa passos enrere a les aules de secundària. Aquesta és la denúncia de 70 instituts valencians.

Al País Valencià, el govern del Botànic -format per socialistes, Compromís i Podem- va aprovar el 2018 una llei que fixa uns mínims del 25% a les aules tant per al valencià com per al castellà i un 15% per una tercera llengua. Als centres escolars, la norma s'ha anat incorporant de manera progressiva i aquest curs ha arribat a secundària.

Els professors de les comarques valencianoparlants consideren que suposa un pas enrere perquè el sistema anterior era pràcticament una immersió lingüística. Oreto Trescolí, directora de l'IES Didín Puig de Guadassuar a la Ribera Alta, explica que la llei és molt flexible als centres de comarques castellanoparlants, però avisa: "Als centres de comarques valencianoparlants el que fan és imposar-nos el castellà".

"Ja tenim suficient presència del castellà, fins i tot vehiculant en valencià. Hi ha molts materials que no estan en valencià."

Asseguren que la llei és discriminatòria amb les comarques valencianoparlants. I és que un article d'esta llei permet que les comarques castellanoparlants del País Valencià puguen ajornar l'aplicació del mínim del 25% en valencià. Però això no passa a l'inrevés.

"Ha costat molt de temps preparar la societat i ara resulta que estem tornant enrere", critica Sílvia Gómez, cap d'estudis de l'IES Sant Vicent Ferrer d'Algemesí.

A més, no entenen com encara hi ha alumnes que poden sol·licitar l'exempció del valencià, és a dir, no rebre l'assignatura de valencià ni examinar-se'n.

Els professors demanen protegir una llengua que ha costat molt de fer arribar a l'escola.

"El valencià és una llengua minoritzada que cal protegir molt."

ARXIVAT A:
Català País Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut