Barcelona

El català obté les pitjors notes en les proves de competències bàsiques de 6è de primària

La llengua catalana és la matèria que obté els pitjors resultats, una mitjana de 71,1, en el marc de les proves de competències bàsiques, especialment en l'apartat d'expressió escrita. L'assignatura amb més bons resultats són les matemàtiques, amb un 76,3.

RedaccióActualitzat
El domini del català ha retrocedit en les proves de 6è de primària, realitzades a les escoles catalanes el mes passat, i se situa en la mitjana més baixa, per sota del castellà, l'anglès, el francès i les matemàtiques. És la matèria que obté els pitjors resultats en el marc de les proves de competències bàsiques, especialment en l'apartat d'expressió escrita.

El català és l'assignatura que surt més mal parada d'unes avaluacions que, en general, obtenen uns resultats pitjors que els de l'any passat. Tanmateix, hi ha menys alumnes que suspenen. La mitjana en llengua catalana és de 71,1 punts, una mica més d'un punt per sobre del nivell que el sistema d'avaluació d'aquesta prova considera òptim. Un 15,2% dels alumnes no ha obtingut les competències bàsiques en català, sis dècimes menys que l'any passat però el percentatge més alt de totes les proves.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha atribuït aquest resultat al fet que van augmentar la dificultat de la prova de català en relació amb anteriors exàmens. Rigau també ha explicat que uns 8.800 alumnes d'entorns econòmics complexos van realitzar aquest control, una qüestió que va contribuir a baixar la mitjana.

Per tal de revertir aquesta situació, el departament s'imposa com a "primera prioritat" atendre als centres escolars de complexitat alta, és a dir, ubicats en zones econòmicament deprimides i també impulsarà estratègies per a millorar en totes les escoles el nivell d'expressió escrita en català.

Rigau també ha dit que el nivell dels exàmens s'havia pujat al voltant d'uns set punts, de manera que la conselleria creu que el nivell es manté o fins i tot puja.

Matemàtiques, l'assignatura amb més bons resultats

Pel que fa al castellà, el domini d'aquesta llengua "està més que garantit i amb una gran qualitat lingüística", segons ha assegurat Rigau. En castellà, la nota mitjana és de 73, la mateixa que en anglès i un punt per sobre que la llengua francesa. En canvi, les matemàtiques són l'assignatura amb millors resultats, un 76,3.

Pel que fa als suspensos, en castellà són un 14,2% dels alumnes; en matemàtiques, un 15%; en anglès, un 19%; i en francès, un 17,2%.

Més de 70.000 alumnes de sisè de primària de la majoria d'escoles catalanes van fer les proves de competències bàsiques els dies 6 i 7 de maig, a excepció dels estudiants del centre El Turó del Cargol del barri barceloní de Gràcia, que no van fer les proves com a mesura de protesta per les retallades.

El secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Joan Mateo, ha explicat que representants de la conselleria "negociaran" aquest dilluns amb els pares d'El Turó del Cargol per tal que "finalment es passin les proves al centre". Sobre aquesta qüestió, Rigau ha assegurat que "no fer l'examen no és ajudar els centres ni és ajudar els nens".
Anar al contingut