La ministra de Defensa, Margarita Robles, amb el nou cap de l'exèrcit, Miguel Ángel Villarroya
La ministra de Defensa, Margarita Robles, amb el nou cap de l'exèrcit, Miguel Ángel Villarroya
Madrid

El català Miguel Ángel Villarroya, nou cap de l'exèrcit

En la presa de possessió com a cap de l'Estat Major, Villarroya manifesta la seva "indestructible lleialtat al rei"

Actualitzat

Des d'avui, un català és el nou cap de l'Estat Major de la Defensa. El tinent general de l'Aire Miguel Ángel Villarroya, nascut a la Galera, al Montsià, passa a ser la quarta autoritat militar d'Espanya, darrere del rei, el president i la ministra de Defensa. 

En la seva presa de possessió, el cap de l'Estat Major (en la seva sigla en castellà, JEMAD) ha agraït la confiança al govern de Pedro Sánchez i ha expressat una "indestructible lleialtat" al rei:

"Vull, de forma indiscutible, reiterar la meva indestructible lleialtat a sa majestat el rei i a la institució que representa"

Villarroya ha promès treballar amb "abnegació" i "humilitat" per continuar fent "que el poble espanyol se senti orgullós de les seves Forces Armades".

 

Miguel Ángel Villarroya, en la seva presa de possessió com a nou cap de l'exèrcit
Miguel Ángel Villarroya, en la seva presa de possessió com a nou cap de l'exèrcit

 

Entre els reptes dels propers anys, el general ha citat la ciberseguretat i les tecnologies emergents, que ha qualificat de "subtils però demolidores". A més, ha recordat la missió de les Forces Armades establerta a la Constitució de "garantir la sobirania i independència d'Espanya", així com "la integritat territorial i l'ordenament constitucional".

 

Missions a Kuwait, els Balcans i Ruanda

Nascut a la Galera el 1957, Villarroya es va llicenciar el 1980 a l'Acadèmia General de l'Aire, obtenint el despatx de tinent.

Tres anys després se'l va ascendir a capità i, el 1990, a comandant. L'any 1998 va ser promogut a tinent coronel i, el 2005, a coronel. General de Brigada des de 2011, i de Divisió des de 2014, l'abril de 2017 va ser nomenat tinent general.

Al llarg de la seva carrera, en què ha realitzat 9.800 hores de vol, Villarroya ha participat en missions a Kuwait, els Balcans i a Ruanda, entre d'altres.

Fins ara, era el director del Gabinet Tècnic de la ministra de Defensa.

 

 

Villarroya substitueix al capdavant del JEMAD el general de l'Exèrcit de Terra Fernando Alejandre, al càrrec des del març de 2017. En una carta dirigida als militars, Alejandre els demana servir Villarroya "amb la mateixa il·lusió i lleialtat" i agraeix "de tot cor l'esperit de sacrifici i l'abnegació" de l'exèrcit, tant dins com fora d'Espanya:

 

 

 

Robles lloa la cúpula militar

Per la seva banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha lloat la cúpula militar i de Defensa com "un gran equip" que només busca "servir Espanya i la nostra Constitució", tot i que posteriorment ha matisat que la Carta Magna "no necessita cap defensa perquè es més bon estat que mai":

"40 anys és una edat ideal per complir-ne 140 més"

A banda del relleu al JEMAD, la ministra de Defensa, Margarita Robles, no fa més canvis a la cúpula de l'exèrcit i mantindrà als seus llocs els caps dels tres exèrcits. designats per la seva antecessora, la popular María Dolores de Cospedal. Així doncs,el cap de l'estat major de l'Exèrcit de Terra, Francisco Javier Varela; el de l'Exèrcit de l'Aire, Javier Salto; i al de l'Armada, Teodoro López Calderón; continuaran als seus càrrecs.

 

El nou cap de l'exèrcit espanyol, Miguel Ángel Villarroya, amb la ministra de Defensa, Margarita Robles
El nou cap de l'exèrcit espanyol, Miguel Ángel Villarroya, amb la ministra de Defensa, Margarita Robles

 

Segons ha explicat la ministra, el relleu del JEMAD era "lògic" tenint en compte la tradició de rotació entre els Exèrcits per aquest càrrec, però la resta de la cúpula militar continuen als seus llocs "perquè no hi ha Forces Armades d'un partit o altre".

La ministra també ha elogiat el nomenament de la subdelegada del govern espanyol a Màlaga, María Gámez, com a directora general de la Guàrdia Civil.

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyol
Anar al contingut