Barcelona

El català, la llengua més desprotegida d'Europa, segons la Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua, institució que promou i defensa l'ús del català, ha posat en evidència que en el context europeu el català és la llengua més desprotegida en relació amb el nombre de parlants. Per arribar a aquesta conclusió, ha elaborat tres estudis en què fa una comparativa amb altres estats d'Europa que tenen llengües minoritàries, però que les tracten molt millor. La Plataforma considera que el d'Espanya és un cas "exagerat i extravagant".

Actualitzat
Segons la Plataforma per la Llengua, l'estat espanyol és l'únic de la Unió Europea que "no reconeix" davant d'aquesta instància una llengua que parla més del 10% de la seva població i que tampoc "pretén demanar-ne l'oficialitat malgrat tenir-ne oportunitats". Els tres estudis plantegen "el cas excepcional d'Espanya" en tres aspectes: la presència de les llengües pròpies en webs oficials, el tracte reconegut que reben a la Unió i l'espai Schengen, i les disposicions legals que imposen el castellà abans que el català.

Les conclusions són que "es fa un tracte discriminatori contra el català" i se'n limita l'ús a través de com a mínim 500 lleis que imposen el castellà al territori, amb el no-reconeixement com a llengua oficial malgrat parlar-lo 9 milions de persones, i amb la impossibilitat de fer-lo servir en pàgines oficials, com la de l'exèrcit i la Casa Reial.

El català, catorzena llengua a Europa


La Plataforma ressalta que, malgrat que el català és la catorzena llengua dins la UE, amb un 17% de població que la parla, no és oficial ni a Espanya ni a la institució comunitària i només se la reconeix en alguns territoris de domini lingüístic.

També destaca que Finlàndia, Suïssa o Anglaterra cuiden molt més els idiomes que només parla una part dels habitants. Allà hi ha presència d'aquestes llengües als webs institucionals i de govern, i l'Estat les reconeix plenament.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut