Els agents van intervenir 468 quilos de precursors d'explosius (Guàrdia Civil)

El cas "inquietant" del detingut a Montmajor: hauria fabricat l'explosiu "mare de Satanàs"

Tenia una gran quantitat de substàncies per fer explosius: és el decomís més important dels últims anys

Enllaç a altres textos de l'autor Fàtima Llanbrich

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

En un ampli magatzem, vora l'hamaca per descansar, un home hi tenia les bàscules de precisió i les provetes i estris per barrejar productes químics. I a les lleixes d'un armari hi guardava ampolles amb precursors; són les substàncies que s'utilitzen per a la fabricació d'explosius.

L'home, de 41 anys, vivia amb els pares en una masia aïllada de Montmajor, al Berguedà, on hi havia instal·lat --segons la investigació de la Guàrdia Civil-- un taller il·legal de fabricació d'explosius. Per això l'han detingut, pels gairebé 350 quilos de precursors i 119 quilos d'altres productes químics.

L'alerta els va saltar als investigadors d'Informació ara fa un any, arran d'una compra per internet que van considerar sospitosa de substàncies que s'utilitzen per fer material explosiu. Van qualificar el cas d'inquietant, és a dir, que tenien indicis per valorar que estava adquirint grans quantitats de productes, fins al punt que és una de les confiscacions més grans que han fet. 

En quantitat de material intervingut, les altres dos tenien menys envergadura: la d'una vivenda a Miranda de Ebro, a Burgos, el 2019, on van confiscar 30 quilos de material per fer explosius i els gairebé 50 quilos que el 2021 van intervenir a Castilleja de la Cuesta, a Sevilla.  

Pels indicis que tenen actualment no hi ha sospites que l'home tingués previst preparar un atemptat, ni de caire terrorista, ni tampoc la col·locació d'artefactes per perpetrar altres delictes, com els que el crim organitzat posa en caixers automàtics per emportar-se els diners.

No els en consten les intencions, però sí que disposava dels elements per fer-ho. De fet, l'home hauria verbalitzat que havia fabricat TATP, "la mare de Satanàs", un explosiu molt volàtil; és el que va fer explotar el xalet d'Alcanar abans dels atemptats de Barcelona.

L'experiència, però, sembla que va acabar amb un incident o accident i, en l'escorcoll policial, el que li troben són dos quilos de pólvora ja elaborada.

Tot i que de la investigació, no se'n desprèn una voluntat homicida, sinó més aviat un repte personal de superació en la fabricació de substàncies, el fet que tingués mig miler de quilos de productes i altres elements -que en conjunt- es valoren de risc, com un caràcter molt introvertit, una vida de costums solitaris i el consum de drogues; el fan un cas policialment inquietant.

ARXIVAT A:
PolicialGuàrdia Civil
Anar al contingut