Sorpresa dels patòlegs per les greus afectacions pulmonars de la Covid-19
Imatge d'uns pulmons infectats de coronavirus en un hospital de Lieja (Reuters)

El cas d'una dona xinesa mostra que el coronavirus pot restar als pulmons de pacients donats d'alta

La dona, de 78 anys, havia donat negatiu en tres tests consecutius, però va morir l'endemà d'abandonar l'hospital

Xavier DuranActualitzat

El coronavirus SARS-CoV-2 pot restar en un lloc profund dels pulmons dels pacients que ja han estat donats d'alta de la Covid-19, segons dades d'una pacient xinesa revelades en una carta a la revista Cell Research.

Investigadors de la Universitat Mèdica de l'Exèrcit de Chongqing, al sud-oest de la Xina, liderats per Xiu-Wu Bian, descriuen el cas d'una dona de 78 anys que va ingressar a l'hospital el 27 de gener arran d'una caiguda.

Allà se li va detector el coronavirus i va desenvolupar símptomes de Covid-19. Se li va administrar tractament antivíric i va rebre l'alta el 13 de febrer, després de tres tests negatius consecutius amb mostres de nas i gola. També se'n va observar una millora significativa mitjançant un escàner dels pulmons.

Però l'endemà d'abandonar l'hospital, va tenir una aturada cardíaca i va morir.

L'anàlisi "post mortem" no va permetre trobar coronavirus ni al fetge ni al cor, l'intestí, la pell o la medul·la. En canvi, les mostres extretes de llocs profunds dels pulmons sí que van revelar soques del virus.

La troballa es va confirmar amb el microscopi electrònic, a través del qual es veia la típica estructura en corona.

Segons els autors, es tracta de soques que no provocaven símptomes evidents. A més a més, el fet que estiguessin en un lloc tan recòndit feia possible que els tests donessin negatiu.
 

Un procés costós i molest

Els autors afirmen que el seu treball aporta "la primera prova patològica de la presència residual de virus" en una pacient que ha donat negatiu en els tests tres vegades consecutives. I això ha de tenir conseqüències pràctiques.

"El nostre estudi proporciona nous coneixements sobre la patogènesi del SARS-CoV-2 i ha de facilitar la millora de les directrius clíniques per a la contenció del virus i la gestió de la malaltia."

Per això, a part d'allargar la quarantena i de fer un seguiment dels pacients donats d'alta, especialment els de més edat, proposen un sistema anomenat rentada broncoalveolar.

Els alvèols són el lloc dels pulmons on s'intercanvien l'oxigen i el diòxid de carboni. La rentada implica insertar un tub amb un fluid netejador a través del nas del pacient.

Això permetria eliminar restes de virus no detectades pels testos, però es tracta d'un mètode complex, llarg, costós i molest per al pacient.

En declaracions a Today, una web de notícies de Singapur, un metge que treballa en un hospital públic de Pequín i que ha demanat l'anonimat ha afirmat que la proposta no és realista. "El pacient patiria molt –ha dit- i no hi ha garantia d'un 100% de precisió".

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut