Jordi Pujol arriba a l'Audiència Nacional, a Madrid
El judici a la família Pujol podria arribar finalment el setembre del 2022

El cas dels Pujol, a punt per al judici amb els últims informes: deixa o corrupció?

Es presenten a l'Audiència Nacional els escrits de les defenses que permetran fixar data per al judici contra l'expresident i els seus set fills

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto47

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

La família Pujol-Ferrusola va tenir diners sense declarar a Andorra des de principis dels anys 90 fins al 2014. Però d'on van sortir i com van créixer aquests diners?

Per a les defenses, procedien de la deixa de l'avi Florenci. Van augmentar com a resultat de les inversions financeres que va fer el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. I es van regularitzar davant d'Hisenda el 2014.

Per a les acusacions, són diners fruit de la corrupció. En concret, de comissions il·legals que haurien cobrat a empresaris propers a Convergència. És per això que els acusen d'associació il·lícita i de blanqueig de capitals, entre d'altres delictes. La Fiscalia Anticorrupció demana penes de presó entre els 8 i els 29 anys.

El judici es farà a l'Audiència Nacional, molt probablement a partir del setembre de l'any que ve. La data concreta ja es podrà fixar a partir d'aquest dilluns, després que les defenses presentin els últims escrits judicials.


Què diuen les defenses?

Sostenen que el pare de l'expresident Jordi Pujol va deixar uns diners com a deixa o llegat per a Marta Ferrusola i els seus set nets. Diuen que, quan va morir el setembre del 1980, l'avi Florenci no se'n refiava, del futur de la carrera política del seu fill, amb un estat espanyol que venia de temps molt convulsos. I expliquen que va voler deixar uns diners als seus hereus que actuessin com una mena de coixí econòmic per si la situació es complicava.

El 1980, eren uns 140 milions de pessetes (uns 0,8 milions d'euros) en comptes a Suïssa. Les defenses expliquen que els van començar a gestionar dues persones de confiança, que els van invertir en productes financers i que els van fer créixer.

A principis dels anys 1990, la deixa s'havia multiplicat per tres i era d'uns tres milions d'euros. Aleshores, van transferir els diners a comptes d'Andorra i els va començar a gestionar el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. Segons les defenses, també els va invertir en diferents productes, els va fer créixer i va repartir els beneficis entre la seva mare i els seus germans.

Als anys 2000, la deixa ja era d'uns sis milions d'euros. La defensa sosté que, el 2014, aquests diners no declarats es transfereixen a un compte de l'estat espanyol i es regularitzen davant d'Hisenda.

 

Què diuen les acusacions?

Al cas hi ha l'acusació pública, la Fiscalia Anticorrupció, que és la que té més pes. També s'hi ha presentat l'Advocacia de l'Estat. El partit polític Podem i els propietaris de la societat en procés de liquidació Grand Tibidabo exerceixen l'acusació popular.

Tots consideren que els diners a Andorra procedirien i creixerien com a conseqüència d'activitats corruptes. Sostenen que la família Pujol-Ferrusola al complet hauria actuat de manera coordinada per cobrar comissions il·legals a empresaris propers a Convergència a canvi d'adjudicacions de concursos públics. També creuen que haurien mantingut aquests diners ocults a l'estranger i que, després, els haurien blanquejat a través de suposades empreses fictícies, a nom del primogènit Jordi Pujol Ferrusola i de la seva exdona, Mercè Gironès.

Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia Anticorrupció, al qual ha tingut accés TV3:

"Jordi Pujol i Soley va teixir una xarxa de clientelisme, fins al punt de constituir un entramat que implicava que, d'una banda, el mateix Pujol i Soley i, de l'altra, determinats empresaris afins a CDC que es repartien els excel·lents beneficis de concursos públics la resolució dels quals depenia de les diferents administracions catalanes sota el control de CDC. Així es va aconseguir un patrimoni, aliè als seus ingressos legals, que va amagar a la Hisenda Pública Espanyola i, en particular, a la societat catalana."

En aquest mateix escrit, la Fiscalia Anticorrupció sosté que des del primer compte detectat a Andorra (el 21 de novembre del 1990) fins a la seva cancel·lació el 2014, els acusats haurien disposat de més de 38 milions d'euros d'origen no determinat (ingressos en efectiu, transferències sense identificar o transferències identificades però sense causa coneguda).


De què els acusen?

Totes les acusacions els volen jutjar per associació il·lícita i per blanqueig de capitals. En un principi, el jutge instructor de la causa a l'Audiència Nacional, José de la Mata, havia proposat asseure'ls al banc dels acusats per organització criminal, delicte que comporta penes més altes. Però cap de les acusacions ha mantingut aquest delicte, per la qual cosa no prospera.

La Fiscalia Anticorrupció demana 9 anys de presó per a l'expresident Jordi Pujol, per suposats delictes d'associació il·lícita i blanqueig de capitals. Després, hi afegeix diversos delictes fiscals i de falsedat documental contra Jordi Pujol Ferrusola (29 anys de presó), la seva exdona, Mercè Gironès, (17 anys) i Josep Pujol Ferrusola (14 anys). Per a la resta dels fills, demana 8 anys per associació il·lícita i blanqueig de capitals.

 

Podem fa les mateixes peticions que la Fiscalia Anticorrupció.

L'Advocacia de l'Estat, en representació de l'Agència Tributària, només actua pels suposats danys a Hisenda. En aquest sentit, només presenta acusació contra Jordi Pujol Ferrusola, la seva exdona, Mercè Gironès, i Josep Pujol Ferrusola.

Finalment, els propietaris de Grand Tibidabo són els que demanen penes de presó més altes: 15 anys per a l'expresident Pujol i 40 per al seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola.

Què passa amb Marta Ferrusola?

El jutge instructor de la causa a l'Audiència Nacional, José de la Mata, havia proposat jutjar-la. Però, finalment, ha estat exclosa de la causa per motius de salut.


Quan serà el judici?

Els escrits de les defenses són els últims informes judicials que falten. Un cop es presentin avui, ja es pot assignar sala a l'Audiència Nacional i fixar la data de judici.

És un judici complex i que desperta gran expectació mediàtica. Hi ha 19 acusats: l'expresident Jordi Pujol, els seus 7 fills, Mercè Gironès, exdona de Jordi Pujol Ferrusola, i 10 empresaris propers a Convergència. La Fiscalia Anticorrupció ha demanat citar més de 200 testimonis.

Amb tota aquesta complexitat, el judici no s'espera per a abans del setembre de l'any que ve. Alguns sostenen que, fins i tot, podria ser ja el 2023.

ARXIVAT A:
Jordi PujolAudiència NacionalCorrupció
Anar al contingut