Un parc de Puig-reig precintat per les mesures per intentar controlar els contagis (ACN/Estefania Escolà)
Un parc de Puig-reig precintat per les mesures per intentar controlar els contagis (ACN/Estefania Escolà)

El cas de Puig-reig, desbordat per la Covid: un 5% de la població està infectada

Reus, Mataró, Martorell, Figueres, Vic, Manlleu, Canovelles, Tortosa, Salt i Palafrugell tenen un índex contagi d'un cas per cada 100 habitants

Actualitzat

La situació de contagis de la Covid arreu de Catalunya és crítica. Puig-reig, al Berguedà, és un dels pobles amb més contagis del país i reclama una intervenció més dràstica de la Generalitat perquè no té prou recursos per fer front al creixement dels contagis.

Deu municipis dels més grans de Catalunya tenen un índex de rebrot per sobre dels 1.000 casos per cada 100.000 habitants, i també reclamen mesures més contundents per capgirar la situació.

A Puig-reig, el 5% contagiats

A Puig-reig, al Berguedà, l'índex de rebrot s'enfila fins als 5.881 punts, i el 5% dels veïns tenen coronavirus: unes 200 persones d'un total de poc més de 4.000 veïns. En aquest cas, el municipi no té prou recursos per fer front a aquesta situació excepcional i no n'hi ha prou amb les mesures generals establertes.

La majoria dels casos venen de les dues residències el municipi, però la transmissió comunitària és una de les més altes del país. Els casos d'infectats s'han duplicat en les últimes 48 hores i la taxa de contagi està per sobre del 3,5. L'alcalde, Josep Maria Altarriba, diu que d'aquí pocs dies la situació pot ser imparable.

"Si ara hi ha uns 200 casos, amb un parell de dies, si ho multipliquen per 3, seran 600, i al cap de dos o tres dies més poden ser 1.800, i al cap de dos dies més poden ser tots els 4.000 del municipi."

L'Ajuntament ha decidit tancar parcs infantils, instal·lacions esportives i equipaments municipals, i demanar ajuda als Mossos per controlar el toc de queda, perquè, sense policia local, no donen l'abast amb els dos únics vigilants que tenen.

Una de les dues residències de Puig-reig, on s'han detectat la majoria de contagis (ACN/Estefania Escolà)

En els focus detectats a les dues residències del poble, la de Sant Josep i la Mont Martí, hi ha usuaris i personal infectat. S'hi estan aplicant els plans de contingència per evitar la propagació del virus, i es podrien traslladar residents a altres espais. Des de l'Ajuntament s'ha fet una crida urgent per demanar personal.

Altarriba creu que el Departament de Salut hauria de fer PCRs massives a la població i no descarta el confinament perimetral del municipi.

 

 

Un cas per cada 100 habitants

Deu municipis dels més grans del país que tenen un índex d'un cas de contagi per cada 100 habitants detectat els últims 14 dies.

Són les poblacions de Reus, Mataró, Martorell, Figueres, Vic, Manlleu, Canovelles, Tortosa, Salt i Palafrugell. Alguns alcaldes, com el de Mataró, David Bote, també demanen a la Generalitat mesures més contundents per capgirar la situació.

"Estan passant les hores i els dies i no podem esperar més. A Mataró ens trobem en una situació d'extrema gravetat i el nostre sistema sanitari està en greu risc de col·lapse. A l'administració local ens queda poc marge."

 

Cribratge massiu a Palafrugell

En el cas de Palafrugell, al Baix Empordà, aquesta setmana s'han confirmat 603 casos de coronavirus, un 60% més que la setmana anterior, segons l'informe de Salut. El 20,47% de les PCR fetes a Palafrugell han estat positives, una "xifra elevada" que situa la taxa de reproducció del virus en 1,75. En aquest moment, hi ha 38 veïns de la població ingressats en algun centre hospitalari, dels quals sis en estat crític, i aquesta setmana s'han registrat dues defuncions relacionades amb la Covid-19.

Salut i l'Ajuntament faran el cribratge massiu per detectar persones infectades de Covid asimptomàtiques, sobretot d'entre 30 i 60 anys, la franja d'edat on s'han detectat gairebé la meitat del contagis, un 47%. Es preveu fer 2.000 proves durant el cap de setmana, un 20% de la població.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut