El cas de l'escocès i els anarquistes italians en presó preventiva per aldarulls per Hasél

William Aitken està empresonat a Barcelona des de fa un mes amb el pretext del Brexit

Roger RoviraActualitzat

Fa un mes que William Aitken, un jove escocès resident a Catalunya, està en presó preventiva pels aldarulls a Barcelona en les protestes per Hasél. El diari The National se'n feia ressò a la seva portada en una entrevista amb la seva parella. Ell és l'únic de la trentena de detinguts la segona nit d'incidents a qui no se li va concedir la llibertat provisional, tot i que acredita arrelament.

Ara la seva defensa ha presentat un recurs a l'Audiència de Barcelona per aconseguir la sortida de la presó. La vista està fixada per al dimecres 24 de març. L'advocat d'Aitken ha aportat documents com nòmines de la feina per acreditar que està establert des de fa 4 anys a Barcelona.

María Fernanda Soler, parella del detingut, explica que tenen un contracte de lloguer junts al barri de Sant Antoni i un contracte indefinit de treball des de fa quatre anys. "Em va semblar molt injust quan l'endemà de les 10 nits de manifestacions s'alliberaven totes les persones i en William continuava allà".

El motiu per mantenir-lo a la presó, segons el jutge: la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, un fet que, diu, dificultaria una ordre d'extradició.

El fragment de la interlocutòria de presó del jutjat instrucció número 4 de Barcelona diu: "...tractant-se d'un súbdit nacional del Regne Unit amb el qual, a partir de la sortida de la Unió Europea, ja no regeixen les normes ni convenis europeus i entre ells l'ordre de detenció...".

El seu advocat, en canvi, diu que això no és així perquè des del Brexit s'ha establert un mecanisme d'entrega similar a l'ordre de detenció europea.

David Aranda, advocat d'Alerta Solidària: "Aquests arguments del jutge són, des d'un punt de vista jurídic, barroers. Fins i tot, en l'improbable cas que el William sortís i se n'anés a Escòcia i no tornés, o no comparegués quan se'l requereix, l'estat espanyol podria demanar-ne l'entrega."

Un manifestant, a punt de llançar una tanca durant les protestes a Barcelona de fa uns dies (Reuters/Nacho Doce)

 

El cas dels anarquistes italians

En presó preventiva també, però per fets més greus, com intent d'homicidi, el grup d'anarquistes italians per la crema de la furgoneta de la Guàrdia Urbana a la Rambla de Barcelona.

Es tracta de sis italians (Sara Casiccia, Luca Callegarini, Ermanno Cagnassone, Alberto Frisetti, Emmanuelle Agliano), una noia francesa i una de catalana.

El jutjat d'instrucció número 2, que s'ha quedat el cas, va ratificar fa uns dies la presó preventiva amb l'argument de la gravetat dels fets i risc de fugida. Un cas del qual diaris italians com la Repubblica se'n feien ressò amb imatges de la noia que hauria llançat el líquid inflamable.

El jutjat ha validat la investigació dels Mossos d'Esquadra que els atribueix actuar com un grup criminal. L'advocat d'un dels arrestats nega aquesta tesi dels Mossos i ho considera una manera de criminalitzar-los a tots, sense concretar els fets de manera individual.

Eduardo Cáliz, advocat de Luca Callegarini: "Només és una fantasia generada pel Departament d'Interior. Amb una única intenció, que és atribuir a tots els detinguts tots els delictes, això té una finalitat criminalitzadora. A més, han trobat un subjecte perfecte, que és una creació diabòlica i forana, que és la de l'anarquista italià."

Segons la defensa dels detinguts, l'únic nexe entre ells és que parlen italià i que viuen al mateix lloc, una nau ocupada a Mataró on els Mossos van anar a fer un escorcoll a principis de març. La policia va anar a Mataró i també a Canet de Mar, en una altra nau ocupada per recollir indicis per sustentar la tesi de grup criminal.

En l'atestat policial, els Mossos descriuen la seva actuació com un acte organitzat: amb un líder que donava ordres, uns quants protegint l'acció i d'altres donant cobertura i la via de fugida.

 

Un mes amb 142 detinguts

Des de l'inici de les manifestacions el 16 de febrer en diversos punts de Catalunya, 142 persones han estat detingudes per delictes d'aldarulls i atemptat a l'autoritat. La majoria han quedat en llibertat amb càrrecs. Els últims arrestats van ser dijous. Es tracta de sis persones, de les quals tres estan relacionades amb l'assalt a la comissaria dels Mossos de Vic on una dotzena d'agents van resultar ferits i hi va haver greus destrosses a les dependències policials.

També es van detenir dijous dues persones més que haurien fet unes pintades de grans dimensions a la façana de l'Ajuntament de Navarcles i a un cotxe de la Guàrdia Municipal, que va quedar fora de servei. I un altre arrestat per aldarulls a l'avinguda Marquès de Montoliu de Tarragona, on es van cremar contenidors d'escombraries i es van col·locar barricades per dificultar l'actuació policial.

 

ARXIVAT A:
Pablo HasélMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut