La Rosario fa inventari de tot el que li han pres. Cada dia troba coses a faltar
La Rosario fa inventari de tot el que li han pres (EFE)

El cas de la Rosario, la dona de 97 anys desnonada per error, arriba als jutjats

El ministeri públic hi veu apropiació indeguda i vol que s'investigui qui té les seves pertinences 40 dies després del desnonament erroni

Berta Boter CarbonellActualitzat

Segons ha avançat el programa Planta Baixa de TV3, la Fiscalia demana que s'obri una investigació penal per aclarir on són i qui s'ha quedat les pertinences de la Rosario, la dona de 97 anys de l'Hospitalet de Llobregat a qui van desnonar per error.

A mitjans de febrer, una comitiva judicial de l'Hospitalet de Llobregat va buidar el pis de la Rosario per error. Tenien una ordre de desnonament, però no contra ella. S'havien confòs de replà. L'administració de finques es va equivocar identificant l'habitatge. En aquell moment, ella era a casa del seu fill, que l'havia de portar al metge. Quan va tornar a casa, es va trobar el pany de la porta canviat.

Ara, 40 dies després, la Rosario ja és a casa seva, però encara no ha recuperat totes les seves pertinences que tenien valor material i personal. La Fiscalia admet que es tracta d'un delicte d'apropiació indeguda que s'ha d'investigar per la via penal. Paral·lelament, el ministeri públic també demana que el desnonament de la Rosario sigui declarat nul.

Qui hauria de tornar les pertinences a la Rosario?

Cristina Vallejo, advocada especialista en dret civil, ha explicat al Planta Baixa de TV3 que el propietari de l'immoble hauria de fer-se responsable de les pertinences de la Rosario.

"Qui ha de respondre i ha de saber on són les pertinences de la Rosario és el propietari, que és qui ha interposat la demanda judicial."

L'advocada recalca que, en un desnonament, les pertinences de qui s'ha de desallotjar es consideren abandonades i és el propietari o l'administrador de finques qui se n'ha d'encarregar, ja sigui portar-les a una deixalleria o a un traster.

La Rosario acompanyada d'un familiar a casa seva
La Rosario acompanyada d'un familiar a casa seva (EFE)

Al seu torn, Julia Nueno, portaveu del Sindicat de Llogaters, també responsabilitza els propietaris de l'immoble del retorn d'aquests béns. Ha explicat al programa de TV3 que els propietaris haurien de pactar un moment de recollida de les pertinences després del desnonament.

La portaveu del Sindicat de Llogaters també atribueix responsabilitats a la policia, que hauria de certificar tot el que hi havia al pis en el moment del desnonament, i a l'administració, que hauria d'assegurar-se que aquestes pertinences es guardin i no acabin en un contenidor o venent-se per una aplicació.

Davant la falta de resposta per part dels propietaris, la família de la Rosario continua buscant les seves pertinences en mercats, botigues de segona mà i amb crides per les xarxes socials. Especialment, cerquen un diari de memòries que la Rosario estava escrivint i un quadre pintat pel seu marit.


La família demana una indemnització

La família de la Rosario va presentar una denúncia als jutjats i vol que se'ls indemnitzi amb 200.000 euros. 

També denuncien irregularitats en l'acta de desnonament, firmada pels membres de la comitiva judicial present en el llançament. Hi consta que al pis no hi havia "béns mobles de cap mena a assenyalar", quan realment estava totalment moblat. A l'interior hi havia més de mig segle de vida.


El programa Planta Baixa de TV3 ha fet el seguiment del cas:

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut