El Parlament investigarà Dalmases pel tracte a la subdirectora del "FAQS"

A banda d'aquest cas, 5 dones han denunciat haver estat víctimes de "vexacions, intimidació i assetjament" per part del diputat

RedaccióActualitzat

El cas Dalmases ha arribat aquest dijous al Parlament. La comissió de l'estatut dels diputats ha decidit obrir una investigació a l'exvicepresident de Junts per haver intimidat la subdirectora del "FAQS", després de l'entrevista que va fer el programa a Laura Borràs, el juliol passat.

La comissió no ha entrat en el fons del cas. S'ha limitat a valorar la informació existent sobre l'actitud de Dalmases, com l'informe fet per TV3 al respecte o el diari de sessions de la comissió de control de la CCMA, de la qual formava part. Està previst convocar-lo al Parlament per sentir la seva versió dels fets, en una nova reunió de la comissió.

La d'avui ha durat tres hores i s'ha fet a porta tancada, a petició del seu president, el diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas. Un cop ha acabat, ha explicat als periodistes que la intenció és tornar a convocar-la amb "la màxima celeritat possible" per resoldre el cas al més aviat que es pugui.

Els membres de la Comissió de l'Estatut dels Diputats s'han trobat sobre la taula un escrit de Dalmases on accepta que va mantenir una discussió acalorada amb la periodista del programa "FAQS", que "segons ha manifestat, es va sentir intimidada". Dalmases afegeix que ha demanat perdó dos cops i que ho torna a fer. 

El pròxim pas és que Dalmases, que està de baixa, doni la seva versió, cosa que pot fer per escrit. Amb aquest i altres documents la comissió farà un dictamen en un termini d'uns deu dies i l'elevarà a la mesa del Parlament, que decidirà si cal castigar Dalmases i quina és la sanció.


Cuevillas: "El codi de conducta és un nyap"

Abans de la reunió, Jaume Alonso Cuevillas, a "Els matins", de TV3, ha tornat a expressar els seus dubtes sobre el fet que es pugui sancionar un diputat per actituds que han passat fora del Parlament.

"El que decidim marcarà un precedent que després ens condicionarà", ha afirmat, abans de carregar contra el codi de conducta de la cambra: "Tinc la sensació que el codi de conducta es va fer el 2016 per donar la imatge de transparència, però des del punt de vista jurídic és un nyap."

Pots veure l'entrevista sencera aquí:

 

ERC, la CUP i els comuns li han retret aquestes paraules en l'inici de la comissió. Els tres grups s'han queixat de les declaracions i han lamentat que s'hagi "dilatat" els terminis per convocar-la comissió, que s'ha acabat celebrant més de dos mesos més tard del que es va demanar.

Per la seva banda, el diputat del PSC ha dit que la qüestió s'ha de tractar "de la manera més àgil possible" però ha remarcat que "s'ha de fer bé" perquè s'estarà marcant un precedent.

Vox, Cs i el PPC també han lamentat que no hi hagi un informe jurídic per aclarir els "dubtes" que, com a Cuevillas, han dit que els genera l'aplicació del codi de conducta.

La diputada de Vox ha defensat "escoltar els que en saben", en referència als juristes, mentre que la diputada del PPC Lorena Roldán ha dit que la redacció és "bastant vaga" i ha argumentat que ha estat quan s'ha intentat aplicar el Codi que s'ha detectat les "llacunes".

Al seu torn, el portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha dit que li preocupa que "el Parlament s'erigeixi en una mena de tribunal de la santa inquisició" i ha assegurat que "amb l'escarni públic" a Dalmases el diputat de Junts ja ha tingut "un càstig prou sever".

Segons el codi de conducta, els diputats han de mantenir una "actitud exemplar" i una relació amb els mitjans de comunicació "a favor del dret a la informació".

A partir d'aquí, si la mesa del Parlament considera que s'ha incomplert aquesta conducta, pot imposar dos tipus de sanció al diputat de Junts: una amonestació pública o una multa de 600 a 12.000 euros.
 

Dalmases continua de baixa

L'informe encarregat per Junts sobre el cas, elaborat per l'advocada Magda Oranich i que no es valorarà a la comissió, va concloure que Dalmases va tenir una actitud "incorrecta" després de "perdre els nervis de forma exagerada", quan va esbroncar la periodista Mònica Hernàndez, que "es va sentir intimidada".

El diputat de Junts va carregar contra aquest document, criticant que se'n derivaven "unes conclusions que no s'ajusten a la realitat dels fets succeïts". Com a resposta, l'advocada Oranich va declarar que havia rebut pressions de l'entorn de Laura Borràs mentre feia la investigació.

Amb tot, Dalmases ha dimitit dels seus càrrecs interns dins de Junts --n'era vicepresident-- i també com a portaveu a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, però diversos partits reclamen que abandoni la condició de diputat per vulneració del codi ètic del Parlament.

També veus dins de Junts li reclamen que deixi l'acta. I, de fet, alguns membres del consell nacional han iniciat una recollida de firmes perquè ho faci.

El diputat està de baixa per motius de salut --segons ha dit Cuevillas, va arribar a tenir risc d'infart.


Noves denúncies de dones

Aquest dijous, El Periódico publica el testimoni de 5 dones que denuncien haver estat víctimes de "vexacions, intimidació i assetjament" per part de Dalmases.

Entre les noves afectades hi ha exdiputades, una treballadora del Departament de Cultura i dones amb qui el diputat contactava a través de les xarxes socials o aconseguint-ne el telèfon.

Asseguren que les pressionava per quedar per anar a sopar o al teatre. Si no li responien o li deien que no, segons expliquen al diari, ell insistia de forma recurrent.

Una noia 20 anys més jove que ell, a qui li va oferir escriure articles a la revista que dirigia i amb qui es va acabar embolicant, explica a la publicació haver patit abús de poder.

El diputat diu que respondrà a les noves acusacions quan rebi l'alta mèdica.

ARXIVAT A:
JuntsParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut