Pla mitjà on es pot veure l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, en el moment del recompte de vots que ha determinat el canvi de nom del carrer Gen…
Pla mitjà on es pot veure l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, en el moment del recompte de vots que ha determinat el canvi de nom del carrer General Güell pel de Guinedilda, el 13 de març de 2019. (Horitzontal)

El carrer General Güell de Cervera passarà a dir-se Guinedilda

ACN Cervera.-El carrer General Güell de Cervera passarà a dir-se Guinedilda després que així ho hagin votat els veïns de la ciutat. El nom de la qui fou repobladora i fundadora de la capital de la Segarra al segle XI, ha resultat escollit amb un total de 87 vots, el 30% del total de 338 que s'han emès al procés participatiu per fer el canvi del nom d'aquest carrer. El carrer portava el nom en honor a Ildefons Güell Arqués, un comandament militar a Ceuta a les ordres del dictador Primo de Rivera i que posteriorment va donar suport al règim franquista. Després de la Guerra Civil es va decidir retre homenatge a aquest general casat a Cervera se li va dedicar un carrer en substitució de Francesc Macià.

El recompte de vots per canviar el nom del carrer General Güell ha tingut lloc aquest dimecres en un acte obert al públic a la Sala de Plens de la Paeria de Cervera. El paer en cap, Ramon Royes, ha presidit l'acte i ha anunciat el nom que ha obtingut més vots. El resultat es trasllada al següent Ple de la Paeria, a finals de març, per a la seva ratificació. El segon nom més votat ha estat Rosa Fabregat, amb 79 vots (un 27%); seguida per Magdalena de Montclar, amb 77 (26%) i Neus Català amb 49 (un 17%). La proposta d'Anna Murià no ha rebut cap vot.La participació ha estat de 338 vots (248 per via telemàtica i 90 dipositats a les urnes). Hi ha hagut 3 vots nuls i 44 d'incorrecte. La condició per poder votar era ser major de 16 anys i estar empadronat a Cervera o ser propietari d'un immoble al carrer. El total de vots vàlids ha estat de 291. El procés participatiu ha seguit el mateix model que el canvi de nom del carrer Duc d'Ahumada, fundador de la Guàrdia Civil, pel de carrer de l'1 d'Octubre, que es va dur a terme a finals del 2017. En aquell procés hi van participar més de 200 veïns en la fase d'aportació de propostes i uns 400 en la fase de votació final.Guinedilda es considera la repobladora i fundadora de la ciutat de Cervera. És la primera dona que es menciona en un document referit a Cervera. L'any 1026 la comtessa Ermessenda va atorgar a Guinedilda i els seus fills el domini de les terres de Cervera, a la Marca del comtat d'Osona, on els nous pobladors ja havien construït un primitiu castell. Guinedilda esdevé el símbol de la dona colonitzadora a la qual es reconeix el treball realitzat en l'ocupació de terres ermes i l'edificació de fortaleses; també vol mostrar el valor i l'autoritat que tenia al segle XI una dona sola, que no havia de reclamar els drets en nom de cap marit, ni de cap llinatge, només en el seu nom propi i com a dona.

Anar al contingut