imatge de dos mòbils carregant-se
La UE confia a imposar el carregador únic el 2024 (Pexels/Steve Johnson)

El carregador de mòbil universal, més a prop a la Unió Europea

Fa més d'una dècada que Europa intenta imposar un carregador únic a tots els dispositius electrònics per reduir residus

L'objectiu de la Unió Europea que el 2024 tots els dispositius electrònics siguin compatibles amb un mateix tipus de carregador està una mica més a prop. Això inclou mòbils, tauletes, càmeres, auriculars o consoles.

L'objectiu principal és reduir les 11.000 tones de deixalles electròniques que es calcula que es generen cada any per productes com els carregadors.

El Consell Europeu ha tancat aquest dimecres una posició comuna al respecte que ha de servir a la presidència de la Unió, que aquest semestre ocupa França, per negociar la proposta final amb el Parlament Europeu.

La seva proposta és que tots els carregadors tinguin un mateix tipus de connexió, la del tipus USB-C. És a dir, que el model que fa servir el sistema Android sigui l'estàndard. O dit d'una altra manera, que fabricants com Apple canviïn el seu. Els països de la UE entenen que, amb un carregador únic, els consumidors hauran de comprar-ne menys.

Els Vint-i-set també plantegen que puguin comprar-se aparells amb carregador o sense, i que s'indiqui en un distintiu a les capses. També demanen que s'hi incorpori una etiqueta amb indicacions tècniques sobre el sistema de càrrega. Això, asseguren, també permetrà reduir residus vinculats a la producció o el transport.

Una dècada amb el mateix objectiu

La iniciativa legislativa la va posar en marxa la Comissió Europea al setembre de l'any passat. Ara bé, Brussel·les en parla des del 2009, quan va tancar un primer acord amb els fabricants de mòbils perquè fabriquessin un mateix model de carregadors que mai ha arribat complir-se.

En tot cas, en l'informe que la Comissió va presentar l'any passat, ja s'apuntava que des del 2009 fins avui s'ha passat de 30 models de carregadors a tres, que són l'USB-C, que ara es vol estandarditzar, l'USB 2.0 Micro B i el Lightning, exclusiu d'Apple.

També assegurava que el 44% dels mòbils venuts el 2009 a la UE tenien connector USB-C, davant el 38% amb USB Micro-B i el 18% d'Apple. Arribava a la conclusió que, sense cap norma reguladora, els carregadors amb USB-C no substituirien els Micro-B fins al 2026, mentre que no hi hauria canvis a Apple.

Amb l'acord tancat aquesta setmana pels països de la Unió, ara falta que el Parlament tanqui la seva posició de negociació i les dues parts es posin d'acord.

L'horitzó que s'han marcat és el 2024, quan voldrien que, ja sí, tots els dispositius electrònics es carreguin amb el mateix carregador.

 

ARXIVAT A:
ConsumUnió EuropeaTecnologia
Anar al contingut