Marc Castellnou, cap del Grup d'Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat
Marc Castellnou, cap del Grup d'Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat
Vinebre

El cap dels GRAF: "Prevenir incendis és invertir en el territori. És un tema de tots"

Per Marc Castellnou, cap dels GRAF, per prevenir nous incendis cal una bona gestió del territori, en què els pagesos tinguin un pes important

RedaccióActualitzat

El cap dels Grups d'Actuacions Forestals (GRAF), Marc Castellnou, assegura que el canvi climàtic i l'abandonament de terres conreades estan portant a escenaris sense precedents que faran habituals a Catalunya incendis d'evolució molt ràpida.

Castellnou alerta que les condicions d'aquest estiu són especialment preocupants i que el de la Ribera d'Ebre no és l'últim incendi de grans dimensions que hi pot haver aquest estiu.

"A Portugal, fa dos anys van tenir un incendi que, en una hora, va cremar el doble del que ha cremat aquí, a Vinebre. Vull dir que aquest no és el pitjor incendi que veurem si no canvien les condicions aquest estiu. És un incendi ràpid, és un incendi intens, perquè a la Ribera d'Ebre des del mes de novembre que no hi plou. Perquè tenim unes zones àrides a Catalunya, sobretot perquè tenim un paisatge que en els últims vint anys ha deixat de ser el mosaic agrícola-forestal que teníem. Ara és un continu."

"I llavors va arribar el pitjor episodi meteorològic d'incendis que hem tingut els últims anys, i ha enganxat la zona més seca després de l'hivern més sec dels últims anys, i amb una garbinada que va arriba als 90 quilòmetres l'hora. Una situació excepcional amb un territori especialment preparat per cremar."

 

 

El responsable d'aquests grups dels Bombers especialitzat en la lluita contra els incendis i expert mundial en la matèria afirma en una entrevista en el programa "Preguntes freqüents", de TV3, que la situació geogràfica de Catalunya la fa especialment sensible a l'evolució provocada pel canvi climàtic.

"Amb el canvi climàtic, les campanyes són contínues i cada vegada són més intenses. Els nostres boscos estan patint una onada d'incendis que no podem dir que sigui única, però que és excepcional. La comunitat d'incendis ho sabem. I especialment els Bombers de la Generalitat: estem col·locats en un dels racons del món que més diversitat d'aquests incendis té i estem molt exposats a això. Si les condicions no canvien, podem viure molts més episodis com aquest a tota l'Europa occidental, no només al Mediterrani."

 

Pel responsable dels Grups d'Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat, l'única manera de prevenir nous incendis és fer una bona gestió del territori, en què els pagesos tenen un pes important.

 

"Hem de tenir paisatges resilients. Hem d'invertir en un paisatge. L'incendi ha sigut a la Ribera d'Ebre, una comarca on està defallint l'economia rural, no en una comarca on l'economia s'aguanta. Al final, com a societat, decidim, prenem les decisions sobre quin paisatge tindrem. Perquè podem decidir invertir a casa o no...  La prevenció no és donar quatre duros per fer una mica de gestió forestal. La prevenció és creure en el territori i invertir en el territori. I aquest és un tema de tots, no és un tema només dels governs."

"I aquests dies qui més ha fet per evitar que l'incendi creixi han estat les últimes explotacions agrícoles de vinya, d'oliveres, d'ametller... I això s'ha de reconèixer."

 


 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut