Quito

El cap de la policia equatoriana renuncia al seu càrrec per no haver pogut impedir la revolta

El comandant en cap de la policia equatoriana, el general Freddy Martínez, ha presentat la seva renúncia al càrrec després de no haver pogut impedir la sublevació d'un grup d'agents que durant dotze hores van mantenir segrestat el president del país, Rafael Correa. El govern encara no s'ha pronunciat sobre la dimissió de Martínez, que ocupava el càrrec des del maig del 2009. Després del seu alliberament, Correa va manifestar la seva intenció de fer una "profunda depuració de la policia nacional".

Actualitzat
En una roda de premsa, Martínez ha dit que sospita que en les protestes hi havia infiltrats: "Em temo que hi havia gent interessada a desestabilitzar la policia", i ha dit que en els incidents hi havia "pseudopolicies amb la cara coberta i amagant-se en l'anonimat igual que persones que estan al marge de la llei".

Freddy Martínez ha justificat la seva decisió perquè "un comandant a qui falten al respecte, maltractat i agredit pels seus subalterns no pot mantenir-se al capdavant d'ells". És per això que, un cop el president del país "ja està sa i estalvi", creu que "és el moment oportú" per deixar el càrrec.

El fins ara cap de la policia ha volgut aclarir que en les protestes hi havia una minoria de policies, ja que a la institució hi ha un total de 40.000 agents. Martínez, però, ha lamentat la imatge oferta pel cos: "Ahir va ser un dia lamentable, crític, caòtic. Va haver-hi desordre pertot arreu, es va faltar al respecte al comandant general, al ministre de l'Interior i, per si fos poc, al president de la República. Els policies, que estem cridats a mantenir l'ordre i la tranquil·litat ciutadana, ahir vam provocar desordre".

A les portes d'un cop d'estat

La revolta de la policia ha portat el caos a l'Equador, que ha viscut per moments un intent de cop d'estat. Tot va començar dijous a la tarda a la principal caserna de la policia de Quito. Centenars d'agents s'hi van fer forts per protestar contra l'aprovació d'una llei que els retalla alguns privilegis.

La tensió va créixer en el moment en què el president Correa va atansar-s'hi per dialogar amb els que s'hi havien tancat. Allà li van llançar pedres i bombes de fum. Correa va desafiar els policies i els va tractar de covards. Finalment, les protestes per una retallada salarial van acabar amb el president del país, Rafael Correa, ferit en una cama, refugiat en un hospital i denunciant un intent de cop d'estat.

Els agents també van ocupar el Congrés i l'aeroport de Quito. Per la seva part, seguidors de Correa es van manifestar davant del palau presidencial. La cúpula de l'exèrcit també va demanar als organitzadors de la revolta que es fessin enrere. El govern equatorià va decretar l'estat d'excepció mitjançant el servei de missatges curts Twitter.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut