Barcelona

El cap de comandament a l'incendi d'Horta no va ser informat de la mort dels bombers fins hores després

El degoteig de noves dades sobre els esdeveniments que van envoltar la mort de cinc bombers durant l'extinció de l'incendi que al juliol va afectar Horta de Sant Joan no s'atura. Ara s'ha sabut que el cap del comandament no va ser informat de la mort dels cinc bombers fins passades unes hores. També ha sortit a la llum que el mateix dia de l'incendi d'Horta de Sant Joan, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació sobre l'origen del foc.

Actualitzat
Va ser el mateix Delta Zero, nom amb què s'identifica el cap de comandament que estava de guàrdia en el moment de l'atrapament dels bombers, que va explicar en declaracions als Mossos que oficialment no va tenir notícia de la mort de quatre bombers fins quatre hores després, quan els dos ferits, un dels quals també va morir posteriorment, ja havien estat evacuats.

La directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau, ha admès que efectivament no es va informar de la notícia el cap de bombers fins que va arribar al poliesportiu d'Horta, on s'havia instal·lat el comandament central. El motiu adduït per Lanau és que "no es volia que es posés nerviós" mentre dirigia el dispositiu d'extinció.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Lanau ha argumentat, també, que es va apartar Delta Zero de les tasques de rescat perquè ell s'havia de fer càrrec del foc que en aquell moment estava a punt d'arribar al poble, una decisió que ha qualificat de correcta: "Crec que es va fer bé. Delta Zero no podia assumir simultàniament gestionar l'extinció d'un foc d'aquelles característiques i gestionar el salvament i rescat", ha afirmat.

Una altra de les decisions que es van prendre aquella tarda va ser que totes les comunicacions que tinguessin a veure amb els GRAF Lleida es fessin per mòbil "per no desanimar" els efectius que en aquell moment treballaven sobre el terreny, entre ells Delta Zero, "que sabia que havia passat alguna cosa però no va saber què havia passat en concret".

La recerca dels sospitosos es va iniciar quan el foc escara estava actiu


Pel que fa a l'origen del foc, s'ha sabut que els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació el mateix dia de l'incendi. Aquesta investigació encara no estava sota secret de sumari perquè la jutge el va decretar el 30 de juliol. En canvi, sis dies abans, el dia 24, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va afirmar amb rotunditat que la causa del foc havia sigut un llamp i que no n'hi havia cap altra.

Respecte a aquesta qüestió, la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis ha admès, al programa de Manel Fuentes, que fins al dia 30 "es podia parlar" perquè no hi havia secret de sumari. Recordem que el govern s'ha justificat amb el secret de sumari com el principal motiu pel qual el govern no havia informat del gir que van fer les investigaicons sobre la causa del foc.

De fet, els Mossos van començar a buscar els dos sospitosos actualment detinguts com a presumptes causants de l'incendi 24 hores després de la mort dels membres dels GRAF i dos dies abans, per tant, de les afirmacions de Baltasar. Va ser arran de la declaració d'un testimoni que havia vist dos homes per la zona quan va començar el foc el que va fer que la policia catalana comencés a treballar amb dues línies d'investigació, una de les quals era la de la causa humana com a origen de l'incendi.

La notícia arriba dos dies després de la compareixença dels consellers Saura i Baltasar al Parlament per parlar del greu incendi d'Horta de Sant Joan i l'endemà que el mateix conseller d'Interior atribuïa a una mala decisió dels mateixos GRAF Lleida el desenllaç. També als micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio", Saura va assegurar que la unitat tenia capacitat de decisió i que no van demanar l'evacuació.
Anar al contingut