Panerola americana (Foto: apfumigaciones)
La panerola americana, a la foto, no transmet cap malaltia però la picada és molesta i pot provocar insomni.
Madrid

El canvi climàtic i el trànsit de passatgers faciliten l'arribada de noves plagues

La panerola americana, les xinxes de llit o el mosquit tigre són algunes de les plagues que han tornat a aparèixer o han arribat per primera vegada a la península Ibèrica amb el canvi climàtic, la globalització i el transport de mercaderies.

Actualitzat
La directora general de l'Associació Nacional d'Empreses de Control de Plagues, Milagros Fernández de Lezeta, ha destacat que les càlides temperatures de l'hivern i el trànsit de viatgers afavoreixen la proliferació de noves plagues, especialment d'insectes.

Alguns dels insectes, com la xinxa de llit, viatgen a les maletes dels passatgers que vénen o han estat en països amb poques condicions higièniques. Fernández de Lezeta ha apuntat que aquests insectes contaminen els aliments, poden portar salmonel·la i provocar al·lèrgies. El cas del mosquit tigre, que ha originat molts problemes a Catalunya, és un exemple de com el transport de mercaderies afavoreix l'arribada de plagues i el canvi climàtic, el seu assentament. El mosquit tigre no mesura més de cinc mil·límetres i les picades poden provocar inflamacions i reaccions al·lèrgiques. Va arribar a Catalunya l'any 2004 a través de camions que transportaven pneumàtics.

Per combatre les plagues, els especialistes compten amb menys recursos perquè la Unió Europea prohibeix l'ús d'alguns productes químics per la seva perillositat, com és el cas de l'insecticida DDT, que s'utilitzava per eliminar les xinxes de llit, entre d'altres.
Anar al contingut