Femella de mosquit "Aedes aegypti" (Centers for Disease Control)

El canvi climàtic exposarà tot el món a malalties transmeses per mosquits

L'augment de temperatures facilitarà l'expansió dels insectes que transmeten dengue, Zika o chikungunya

Xavier DuranActualitzat

A mitjans de segle hi haurà uns mil milions de persones més que ara exposades a mosquits transmissors de malalties infeccioses com dengue, chikungunya i Zika. La raó és que l'augment de temperatura a causa del canvi climàtic crearà condicions més favorables perquè els mosquits que les transmeten s'expandeixin per regions on ara no representen un perill.

Aquest és l'avís que han llançat investigadors nord-americans en un article publicat a la revista PLOS Neglected Tropical Diseases.

L'equip codirigit per Sadie J. Ryan, de la Universitat de Florida, i Colin J. Carlson, de la Universitat de Georgetown, s'ha centrat en dues espècies de mosquits: Aedes aegypti i Aedes albopictus, conegut també com mosquit tigre.

Per als autors, pràcticament tota la població mundial podria estar exposada a aquestes infeccions en algun moment en els pròxims 50 anys. A mesura que la temperatura augmenti, hi haurà riscos estacionals a gairebé tot arreu. A més, també augmentarà la intensitat d'aquestes infeccions, cosa que ha dut Colin Carlson a fer aquesta afirmació contundent:

"El canvi climàtic és l'amenaça més gran i més àmplia a la seguretat sanitària global. I els mosquits representen només una part del repte."

Es tracta, apunten, de males notícies fins i tot per a zones on el risc és lleu, perquè els virus poden provocar grans brots quan troben les condicions adients.

Els animals més mortífers

Els mosquits són els animals que provoquen més morts cada any a causa de les malalties que transmeten, com ara malària, dengue, febre groga i d'altres. Algunes d'aquestes malalties  ja no es limiten a àrees tropicals, sinó que s'han detectat en regions amb climes més suaus, fins i tot en alguns llocs d'Europa.

Per això, els investigadors alerten que el canvi de temperatures transformarà les condicions de zones com Europa, Nord-amèrica i llocs elevats dels tròpics, fins ara considerats massa freds per a aquests mosquits i per als virus que transporten.

Els autors han calculat el risc mes per mes entre el 2050 i el 2080. Les prediccions no indiquen quina espècie de mosquit es trobaria a cada regió, però sí que concreta les zones on no es podria evitar la seva expansió.

Condicionat per altres factors

A les àrees on ara ja representen un perill, l'augment de temperatures pot tenir efectes diferents. Per això, cal estudiar més els efectes del canvi climàtic regió per regió, perquè en alguns llocs les condicions poden ser inapropiades fins i tot per a alguns d'aquests insectes.

Això darrer podria semblar una bona notícia, però els autors alerten que un lloc on faci massa calor perquè es transmeti el dengue, per exemple, tindrà altres amenaces per a la salut i el benestar de la població.

Els investigadors reconeixen que aquests models són els primers passos per comprendre la futura distribució dels mosquits i de les malalties que transporten. Els càlculs poden quedar afectats per altres condicions, més enllà de l'augment de temperatura, com ara les pautes de precipitació i la disponibilitat d'aigua. O bé per factors socieconòmics, com la nutrició i l'accés als serveis sanitaris, i per les mesures que es prenguin per mitigar el canvi climàtic o pal·liar-ne els efectes.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCrisi climàtica
Anar al contingut