Madrid

El cànon digital grava a partir d'avui mòbils, PDA i suports MP3 i MP4

La pirateria i l'aparició de nous suports per consumir productes culturals van obligar l'administració a modificar la llei de propietat intel·lectual, però la seva aplicació arriba amb més d'un any de retard. Avui entra en vigor el nou cànon digital. Les principals novetats són que es gravaran els mòbils, els MP3, els MP4 i les PDA. Per contra, el cànon aplicat a CD i DVD baixa fins als 0,17 i els 0,44 euros, respectivament. Els dispositius regravables queden exempts d'aquesta rebaixa i mantenen les mateixes tarifes.

Actualitzat
Tota aquesta informació ha sortit publicada aquest dijous al "Butlletí Oficial de l'Estat" (BOE). Es pretén compensar així els autors pels ingressos que deixen de percebre quan es fa una còpia de la seva obra de manera il·legal. Des de les associacions d'autors asseguren que, en els últims dos anys, el nombre de descàrregues a través de la xarxa ha augmentat un 70%.

Aquesta nova tarificació, aprovada pel govern espanyol, actualitza l'anterior i introdueix algunes variacions. Als telèfons mòbils amb reproductor de música i a les PDA se'ls aplicarà un cànon d'1,1 euros. Són 0,40 euros menys del que preveia l'esborrany del govern. Els MP3 i els MP4 tindran un recàrrec de 3,15 euros, tarifa que en les memòries USB serà de 0,30 euros.

El govern ha rebaixat el cànon digital a CD i DVD, però no si són regravables. Pel que fa a les gravadores, es manté la mateixa tarifa si són només de CD, però disminueix fins a un 48% si serveixen per gravar CD i DVD. Les impressores d'injecció de tinta i làser tenen una rebaixa del 47% i del 33%, respectivament. Els escàners mantenen els 9 euros de cànon digital.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut