El cànnabis a l'adolescència augmenta el risc de depressió i suïcidi en adults

Tot i que l'augment de risc és petit, l'elevat consum de cànnabis entre els joves pot fer que la incidència sigui molt alta
El cànnabis a l'adolescència augmenta el risc de depressió i suïcidi en adults

El cànnabis a l'adolescència augmenta el risc de depressió i suïcidi en adults

Tot i que l'augment de risc és petit, l'elevat consum de cànnabis entre els joves pot fer que la incidència sigui molt alta
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència

El cànnabis també té efectes a mitjà termini (Flickr)

El consum de cànnabis a l'adolescència augmenta el risc de depressió i d'idees suïcides els primers anys de l'edat adulta, segons un estudi publicat a la revista JAMA Psychiatry. Tot i que l'augment és petit, l'elevat consum de cànnabis entre els joves pot fer que la incidència sigui molt alta.

El cànnabis és la droga més utilitzada pels adolescents arreu del món i es calcula que el 3,8% de la població mundial en va consumir l'any passat. Aquest percentatge es manté estable des de fa anys, però els patrons de consumidors varien. Entre 2001 i 2013, als Estats Units, el percentatge de persones d'entre 18 i 29 anys que havien consumit cànnabis alguna vegada gairebé es va doblar: del 10,5% al 21,2%.

Els autors, liderats per Gabriella Gobbi, de la Universitat McGill (Canadà), afirmen que es coneix molt poc sobre l'impacte que el consum de cànnabis té en l'estat d'ànim i el risc de suïcidi entre els adults joves (entre 18 i 32 anys). Per això, es van plantejar un metaestudi -un "estudi d'estudis"- sobre quina incidència tenia consumir cànnabis a l'adolescència amb el risc de tenir depressió, ansietat o comportament suïcida d'adult.

Van reunir 3.142 articles. Després de revisar-los per assegurar que complien els criteris que necessitaven, van acabar amb onze estudis que implicaven un total de 23.317 individus.

Associat a depressió i suïcidi però no a l'ansietat

La revisió final els permet concloure que el consum de cànnabis a l'adolescència està associat amb un risc més gran de tenir depressió major i idees suïcides a l'edat adulta. No es va trobar associació amb l'ansietat.

Al desembre, investigadors catalans van publicar els resultats d'una recerca amb ratolins segons la qual la combinació de consum de cànnabis i d'estrès durant l'adolescència afavoria els trastorns d'ansietat a l'edat adulta.

Segons els autors, l'augment de risc per cada individu és petit i s'hauria de confirmar amb estudis posteriors. Però l'elevat nombre d'adolescents que consumeixen aquesta droga "genera un gran nombre de joves que podrien desenvolupar depressió o tendències suïcides atribuïbles al cànnabis". Per això, ho consideren un seriós problema de salut pública:

"Hi ha una necessitat urgent d'executar millors programes de prevenció d'ús de drogues que apuntin a l'ús de cànnabis entre els adolescents i d'intervencions destinades a educar els adolescents perquè desenvolupin les habilitats necessàries per resistir la pressió dels seus companys."

A la Unió Europea, segons l'Informe Europeu sobre Drogues 2018, s'estima que el 26,3% dels individus entre 15 i 64 anys haurien consumit cànnabis al llarg de la seva vida. Això significa 87,6 milions de consumidors. Entre els joves de 15 a 34 anys, el consum varia per països. El més elevat es dona a França, amb 21,5% de prevalença. També és alt a Dinamarca, Holanda, la República Txeca, Croàcia, Itàlia i Espanya. El més baix es troba a Hongria, amb un 3,5%.

ARXIVAT A:
Ciència Salut Drogues