El canceller d'Àustria anuncia l'acomiadament del ministre de l'Interior (Reuters)
El canceller d'Àustria anuncia l'acomiadament del ministre de l'Interior (Reuters)
Àustria

El canceller d'Àustria vol expulsar del govern el ministre de l'Interior

La destitució de Kickl suposarà la sortida del govern del partit ultranacionalista FPÖ, uns dies després de la dimissió del seu líder per un presumpte cas de corrupció

RedaccióActualitzat

El canceller d'Àustria en funcions, Sebastian Kurz, ha proposat aquest dilluns la destitució del ministre de l'Interior, l'ultranacionalista Herbert Kickl, per poder aclarir l'escàndol de corrupció que ha comportat la convocatòria d'eleccions anticipades.

Kurz ha indicat que comunicarà la seva decisió al president del país, Alexander van de Bellen. Si és acceptada, suposarà la sortida de tots els ministres del partit d'extrema dreta FPÖ com a protesta per la destitució de Kickl.
 

"El conegut vídeo de l'escàndol del FPÖ ha fet mal a Àustria, ha mostrat un fals accés a la política i ha destruït la cooperació al govern. Amb el president Van de Bellen faré tot el possible per garantir condicions estables a Àustria."


Kurz ha justificat aquesta decisió perquè Kickl era secretari general i responsable de les finances del FPÖ quan, l'estiu del 2017, es va gravar un vídeo clandestí on el líder dimissionari d'aquesta formació, Heinz-Christian Strache, es mostrava disposat a concedir contractes públics a canvi de finançament il·legal.
 

El president d'Àustria, Alexander van de Bellen, haurà d'aprovar la decisió del canceller (Reuters)

 

El nou líder del FPÖ, Norbert Hofer, ha assegurat que la seva formació no acceptarà la destitució de Kickl i que, com a resultat, la resta de ministres sortirà del govern. L'FPÖ controla cinc ministeris en l'actual govern en funcions: Interior, Defensa, Exteriors, Transports i Sanitat.
 

El nou líder del partit nacionalista FPÖ, Norbert Hofer (Reuters)

 

Govern tecnòcrata

Amb l'objectiu d'"assegurar l'estabilitat", Kurz ha donat per fet que es nomenarà experts o alts funcionaris per assumir les funcions vacants. Tot i això, el canceller ha apuntat que Kickl hauria hagut de dimitir per ajudar a un "aclariment íntegre" dels fets.

L'oposició socialdemòcrata ha demanat la creació d'un executiu d'experts durant el període de transició fins a les eleccions generals anticipades, previstes per al setembre.

ARXIVAT A:
EleccionsCorrupcióExtrema dretaÀustria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut