Els primers compradors de marihuana a una botiga de St John's, aquest dimecres al Canadà (Reuters)
Els primers compradors de marihuana a una botiga de St John's, aquest dimecres al Canadà (Reuters)

El Canadà, segon país al món on es pot comprar marihuana legalment

El govern canadenc vol indultar els centenars de milers de condemnats per possessió de marihuana

RedaccióActualitzat

Comprar i consumir marihuana per a ús recreatiu és legal des d'aquest dimecres al Canadà. És el segon país del món que ho fa, després que l'Uruguai se li avancés fa més d'un any, i va ser una de les promeses electorals del primer ministre, Justin Trudeau.

Els 5 dels 38 milions d'habitants del Canadà que reconeixen ser consumidors poden cultivar-ne a casa un màxim de 4 plantes, o comprar-ne a les desenes de botigues que obren les seves portes aquest dimecres, malgrat que en algunes províncies, com Ontario, només es podrà comprar per internet.

A altres províncies se n'encarregarà l'administració: a Nova Brunswick s'ha creat una empresa pública per comercialitzar-la i a Nova Escòcia es vendrà a les botigues públiques que venen alcohol en monopoli provincial.

 

Notícia relacionada: Els canadencs podran viatjar amb avió amb 30 grams de cànnabis en vols interiors

No hi haurà publicitat

Hi ha llocs on es tem que la demanda inicial serà superior a l'oferta. Hi ha províncies on només es podrà fumar en espais privats i d'altres on es podrà consumir a tot arreu on es permeti fumar tabac o beure alcohol.

Segons ha assegurat Alain Brunet, responsable de la Societat Quebequesa del Cànnabis, que agrupa les empreses del sector, no faran publicitat:

"No farem promoció del cànnabis, no hi haurà màrqueting ni cap marca comercial, ni tampoc hi haurà degustacions."

 

Notícia relacionada: Un component del cànnabis podria reduir l'addicció a la cocaïna

Indultar els condemnats per possessió

Coincidint amb l'entrada en marxa de la legalització, aprovada al juny, el govern de Trudeau té previst indultar els condemnats per possessió de fins a 30 grams de marihuana.

Es calcula que aquest indult pot beneficiar entenars de milers de persones, que ara no poden entrar als Estats Units a causa d'aquesta condemna.

Paradoxalment, a banda de l'Uruguai és als Estats Units on s'ha legislat més al món a favor de la liberalització de l'ús de la marihuana: és legal a nou estats, a més de la ciutat de Washington.

Notícia relacionada - octubre 2017: El govern espanyol porta al Constitucional la llei catalana del cànnabis

Combatre el narcotràfic

Un dels principals objectius de la legalització és combatre el narcotràfic il·legal. Es calcula que a les botigues la marihuana valdrà un 25% més que al mercat negre.

 

El govern ha proposat que valgui 10 dòlars canadencs el gram, uns 6 euros i mig. Les autoritats confien que, malgrat ser més car, la gent ho preferirà, per les garanties de qualitat que ofereix.

Edat mínima massa baixa?

L'edat mínima per comprar i consumir herba és de 19 anys, tot i que al Quebec i a Alberta es permet als 18. Hi ha especialistes del mateix sector que no veuen clar que es legalitzi a aquestes edats.

És el cas d'Antonio Vigano, que dirigeix una clínica de cànnabis terapèutic:

"Sabem que el cervell, fins als 25 anys, encara està en fase de desenvolupament."

 

"Prohibició 2.0"

No tots els partidaris de la legalització del cànnabis estan contents amb el model escollit. Activistes com Hugo St. Onge, que fa campanya des del seu blog, consideren que només es canvia una mica la prohibició en vigor fins ara:

"Per nosaltres, és una prohibició 2.0. És una reforma de la prohibició. De fet, fa que la prohibició sigui més eficient. Volem una veritable liberalització del mercat, una obertura, una integració dels actuals actors."

La marihuana serà cultivada per empreses privades amb llicència del govern, i això obre noves perspectives laborals. A més d'acabar amb el mercat negre, un altre dels objectius de la legalització és obtenir nous ingressos públics gràcies als impostos.

També el sector de l'ensenyament ho està incorporant: per exemple, a Ontario han posat en marxa estudis d'horticultura especialitzats en marihuana.

Notícia relacionada: La predisposició al consum de cànnabis i a l'esquizofrènia comparteixen base genètica

ARXIVAT A:
CànnabisMarihuanaDrogues
Anar al contingut