Protesta contra l'onada de morts per sobredosi al Canadà (Reuters/Jesse Winter)

El Canadà despenalitzarà tenir droga en un intent de reduir les sobredosis

La mesura, que és temporal, només s'aplicarà a la Colúmbia Britànica i vol combatre una crisi sanitària en què han mort gairebé 26.000 persones al país en sis anys

Virginia Arqué NuenoActualitzat

Mesura contundent al Canadà per lluitar contra la drogoaddicció: el govern ha decidit despenalitzar temporalment la possessió de determinades drogues il·legals durant 3 anys a la Colúmbia Britànica, només en adults i per a consum propi.

La mesura busca combatre un greu problema de sobredosi que afecta tot el país, però sobretot aquesta província, la més occidental del Canadà, on 2.200 persones van morir l'any passat "pel consum il·lícit de productes tòxics". Un consum que no para de créixer, segons ha explicat al Parlament aquest dimarts la ministra de Salut Mental i Addiccions, Carolyn Bennett. 

Entre els drogues que es beneficiaran d'aquesta mesura hi ha la cocaïna, l'MDMA (una droga sintètica al·lucinògena) i diversos opiàcids. Les substàncies continuaran sent il·legals, però ja no es detindrà els adults que en tinguin un màxim de 2,5 grams per a consum propi. Tampoc se'ls denunciarà ni se'ls decomissaran les drogues.

La mesura té un caràcter temporal i durarà 3 anys, des del 31 de gener del 2023 fins al 31 de gener del 2026. El seu objectiu és reduir l'estigma associat al consum de drogues i intentar que les persones enganxades a aquestes substàncies busquin ajuda.

Community members from the Drug User Liberation Front hand out clean, tested doses of drugs at a demonstration demanding the legalization and regulation of safe alternatives to the toxic street drug s
Entrega de droga "no adulterada" durant un acte a favor de la liberalització del seu consum (Reuters/Jesse Winter)

"Eliminar les causes penals per possessió de drogues il·legals en el cas de petites quantitats per a consum propi reduirà l'estigma i el prejudici cap a les persones afectades i donarà una altra eina a les autoritats de la Colúmbia Britànica per lluitar contra aquesta crisi de sobredosis", ha explicat la ministra de Salut Mental i Addiccions, que ha assegurat que han estudiat la proposta amb molta cura abans d'aprovar-la.


El govern federal del Canadà i les autoritats locals faran un seguiment conjunt dels efectes d'aquesta mesura des del moment que entri en vigor, d'aquí 8 mesos, i hi aplicaran els canvis necessaris, si ho consideren oportú. 

La mesura no s'aplicarà als aeroports, a les escoles ni entre els membres de l'exèrcit.

Gairebé 26.000 persones han mort per sobredosi de droga al Canadà entre el 2016 i el 2021. Només a la Colúmbia Britànica n'han mort 9.400 en els últims 6 anys, quan es va declarar aquesta crisi com una emergència de salut pública.

ARXIVAT A:
DroguesCanadà
Anar al contingut