Motor

El Campionat del Món de Superbikes, com no s'havia vist mai gràcies a la tecnologia 5G, aquest cap de setmana, a Esport3

Catalunya acollirà aquest cap de setmana la primera experiència immersiva 5G en un esdeveniment esportiu: la primera prova puntuable del Campionat del Món MOTUL FIM Superbike que acull el Circuit de Barcelona-Catalunya, del 18 al 20 de setembre. La transmissió es podrà seguir, en directe, per Esport3

Actualitzat

Sota el nom d'Acerbis Catalunya Round, el Circuit de Barcelona-Catalunya acollirà per primer cop el Campionat del Món MOTUL FIM Superbike i Esport3 en farà un ampli seguiment.

Jonathan Rea, Scott Redding, Álvaro Bautista i molts altres portaran l'espectacle de les SBK sobre els 4.655 metres del traçat del Circuit. Aquesta serà la sisena ronda d'un mundial que comanda amb un bon marge de punts el pentacampió de la categoria, Jonathan Rea. El nord-irlandès serà l'home a batre, però tractant-se d'un circuit nou per a les Superbikes, hi pot haver sorpreses.

A la categoria de Supersport, Andrea Locatelli mirarà d'allargar la temporada perfecta ja que l'italià arriba a Catalunya amb nou victòries en nou curses.

Com sempre la categoria de Supersport300 serà la més imprevisible per la igualtat de tots els pilots. L'absència més destacada serà la de la murciana Ana Carrasco, campiona el 2018, per culpa d'una caiguda en uns tests a Portugal la setmana passada.

Esport3 farà una cobertura molt completa de l'esdeveniment. Dissabte es podran seguir en directe les tres qualificacions i les tres curses, i diumenge també es retransmetran les quatre curses amb les seves corresponents prèvies i posts.

La curses de la categoria reina de SBK seran dissabte a les 14.00 i diumenge a les 15.00.

La transmissió 5G de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Després de la primera experiència de transmissió 5G a TV3 de la manifestació de l'11 de Setembre de l'any passat, es vol continuar explorant quines són les possibilitats d'aquesta connectivitat, i anar fent proves per veure com es pot enriquir i fer evolucionar el llenguatge audiovisual. Com es pot aplicar aquesta nova tecnologia per millorar les transmissions en directe, fer-les més àgils, més riques per a l'audiència, més emocionants, i encara més important: superar barreres, en molts de sentits.

Per això aquest cap de setmana a Esport3, Esport3.cat i el canal de Youtube de TV3, s'oferirà a l'audiència una transmissió de les curses del Campionat del Món de Superbikes d'una manera que mai s'havia vist, amb múltiples punts de captació, per ensenyar tota l'emoció del campionat dins i fora de la pista, utilitzant la tecnologia 5G per a la connexió remota dels punts de captació d'imatge i so.

Per aconseguir-ho s'hi han aplicat cinc innovacions. La primera ha estat substituir les càmeres tradicionals per telèfons d'última generació equipats amb tecnologia 5G, això dona més llibertat de moviment als periodistes.

La segona és la mescla: tots els senyals d'imatge i so dels telèfons 5G van a parar a una màquina virtual existent al núvol (i físicament ben lluny de TV3) equipada d'un programa de realització multicàmera que serà controlat remotament des d'un ordinador portàtil que podria estar ubicat físicament a qualsevol lloc del món, mentre des dels estudis de TV3 s'emet com un programa normal, en temps real.

La tercera és que els grafismes que complementen la narració (fitxes de pilots, informació sobre el circuits, etc.), els controlarà i els podrà posar en pantalla directament el narrador de la cursa, a través d'un dispositiu mòbil; la quarta és la instal·lació, al costat dels boxs, d'una càmera 360º desenvolupada per l'empresa catalana Kataclack, que estarà durant totes les curses visible pel canal de Youtube de TV3, per oferir a qui tingui un sistema de visió 360, amb unes ulleres de realitat virtual, una experiència envoltant, immersiva, com si l'espectador fos al Circuit.

I la cinquena innovació, la més delicada, és la inclusió d'una càmera robotitzada, sobre un petit braç articulat amb una càmera tipus GoPro a l'extrem, que se situarà just al costat dels directors de carrera. I per controlar aquesta càmera, aquest punt de vista tan exclusiu, s'ha decidit donar-ne el control a una persona molt especial. Algú que difícilment, per condicions de mobilitat, podria estar en uns boxs en plena cursa. Serà Armando Folgado, expacient de l'Institut Guttmann, pilot de slots i bon coneixedor del món del motor, que malgrat que té una paràlisi severa a bona part del cos, gràcies a una interfície d'ordinador que li detecta la posició de les ninetes dels ulls, pot controlar a voluntat el petit braç articulat i dominar la càmera robotitzada. La mirada de l'Armando, doncs, seran els ulls de TV3 en aquest punt tan especial durant les curses. Aquesta realització de la càmera robotitzada que farà Armando Folgado es farà, a més, de forma remota, des de la Sala Àgora Guttmann Barcelona, al centre de la ciutat, habilitada com una autèntica FAN ZONE del circuit.

La tecnologia 5G permetrà experimentar en primera persona l'entreteniment del futur, en el qual, gràcies a la cinquena generació de telefonia mòbil, es podrà gaudir de l'esdeveniment en temps real, de forma immersiva, personalitzada i sense necessitat de sortir de casa.

L'experiència d'esport immersiu està promoguda pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat, el Circuit de Barcelona-Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en el marc de 5G Barcelona, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, CTTC, Atos i la UPC. Compta amb la col·laboració de l'Institut Guttmann i les aportacions de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI-UPC). Vodafone serà el proveïdor tecnològic de la xarxa 5G mitjançant una l'estació mòbil que traslladarà al Circuit.

esport3.cat

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut