El camí de les proves PCR: des del nas fins que el microbiòleg en determina el resultat

L'Hospital de Bellvitge analitza diàriament entre 1.500 i 2.300 mostres de PCR que arriben dels CAP de l'area metropolitana sud

RedaccióActualitzat

Fa setmanes que el govern aposta per fer testos PCR massius a ciutats de Catalunya on s'han detectat brots. Però... un cop el personal sanitari ha extret la mostra del pacient, què se'n fa per saber si aquella persona és positiva o negativa? Un equip de TV3 ha seguit tot el procés que fan les mostres des que arriben a l'hospital fins que el microbiòleg en determina el resultat.

A l'Hospital de Bellvitge analitzen diàriament entre 1.500 i 2.300 mostres de PCR que arriben dels CAP de l'area metropolitana sud. Les valises dels centres d'atenció primària arriben cada dia al voltant de les onze del matí. A la recepció de mostres es classifiquen i tothom sap que els PCR són a les caixes grogues. Són d'aquest color per poder-les identificar ràpidament.    

 

Josefina Ayats, del Servei de Microbiologia, explica que en una pantalla poden veure les rutes de les mostres que han d'arribar de l'atenció primària.

"Tenim diferents rutes establertes que van recollint, una per una, totes les valises dels centres d'atenció primària."

Sebastià Blasco és un dels zeladors i transportistes que porten les proves. Són una seixantena de mostres diàries de cada ambulatori. En tubs això significa uns 150 o 180 tubs:

"Cada prova té el tub de bioquímica, el tub d'hemograma, o sigui cada analítica són tres o quatre tubs."

El virus SARS-CoV-2 s'inactiva en una sala aïllada per evitar qualsevol risc de contagi. Aquest és el primer pas. La majoria de mostres són de pacients amb pocs símptomes i també dels seus contactes. Els resultats s'obtenen a Bellvitge entre les 12 i 24 hores posteriors. Tota la informació obtinguda es comunica informàticament als metges de capçalera, i en pocs dies el pacient en sap el resultat.

 

Maria Ángeles Domínguez Luzón, cap del Servei de Micobiologia de l'Hospital de Bellvitge, explica que es perd més temps en els trasllats que en el tractament de la mostra

"Moltes vegades, sobretot des dels centres perifèrics, es percep un temps de resposta molt més lent, perquè depèn del trasllat de la mostra al nostre laboratori i de l'abocament dels resultats validats a través dels sistemes informàtics."


Multiplicar per tres la capacitat diagnòstica

L'Hospital de Bellvitge ha triplicat els mitjans per abordar les analítiques de les PCR externes. Els quiròfans on fa tot just un any s'operava i que es van canviar per uns altres de més moderns s'estan habilitant ara amb maquinària nova per fer unes anàlisis que, de cara a mitjans de setembre, es preveu que augmentin considerablement.

La doctora Domínguez Luzón assegura que s'estan preparant per assumir un volum de testos superior als 5.000 cada dia.

Un volum cada vegada més alt d'analítiques que serveixi per fer front mèdicament al virus SARS-CoV-2.

Primers cribratges massius a Barcelona

Aquest dissabte han començat els primers testos massius a Barcelona per detectar el nombre més gran possible de persones contagiades de Covid que es mantenen asimptomàtiques.

Aquest cap de setmana és el torn del barri de Torre Baró. La intenció és que, com a mínim, hi participi un terç dels veïns del barri. Es faran 800 proves.

Davant el punt habilitat per Salut hi ha hagut algunes cues per participar a les proves. En les 10 hores que ha estat avui oberta s'han fet 485 testos quan la previsió inicial era de 400.

Aquest diumenge entre les nou i les set de la tarda es contiuaran fent les proves de coronavirus als veïns que ho vulguin. Només han d'acreditar que viuen a Torre Baró i que no tenen cap símptoma.

Cues per fer-se el test de PCR a Torre Baró
Cues per fer-se el test de PCR a Torre Baró (EFE/Andreu Dalmau)

Al barri, la taxa de contagis supera els 500 casos per cada 100.000 habitants, molt per sobre de la mitjana barcelonina de 174.

Des de dilluns fins dimecres que ve es faran testos al Besòs i al Maresme.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut