Torra ha anunciat que, després de l'aprovació dels pressupostos, dirà la data de les eleccions
Torra ha anunciat que, després de l'aprovació dels pressupostos, dirà la data de les eleccions

El calendari fins a les eleccions: a les urnes entre el maig i el juny

La tramitació dels pressupostos farà que els comicis al Parlament no se celebrin fins a la primavera

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dimecres per sorpresa que, quan s'hagin aprovat els pressupostos de la Generalitat per al 2020, anunciarà la data de les eleccions. Seran els tercers comicis al Parlament en menys de cinc anys.

El dia de l'aprovació definitiva dels comptes, doncs, determinarà la data de les eleccions. El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha presentat aquest dimecres a la tarda els pressupostos al consell executiu. Després que el govern els ha aprovat, els ha entregat al president del Parlament, Roger Torrent.

Això ha posat en marxa la maquinària de tramitació dels comptes.

 

Aragonès i Torrent mostren als telèfons mòbils el projecte de pressupostos
Aragonès i Torrent mostren als telèfons mòbils el projecte de pressupostos (ACN / Gerard Artigas)

 

Ple per debatre el projecte de llei i les esmenes

Des que entren els pressupostos a la cambra fins que s'aproven al ple poden passar fins a dos mesos, però si els grups parlamentaris porten els comptes al Consell de Garanties Estatutàries, el termini s'allargà un mes més.

La Mesa del Parlament ja ha admès a tràmit els pressupostos aquest mateix dimecres. Així, doncs, a partir d'aquest dijous comença un termini de deu dies naturals perquè els grups presentin esmenes a la totalitat. És a dir, fins al 8 de febrer.

 

 

 

El ple al Parlament per debatre aquestes esmenes serà els dies 12 i 13 de febrer.

Els vots per tirar endavant el projecte de pressupostos i tombar les esmenes de l'oposició semblen garantits, després de l'acord entre el govern i el grup de Catalunya en Comú-Podem.

En cas que els pressupostos superin aquest primer tràmit, els debats es traslladaran a les comissions sectorials del Parlament. L'oposició tindrà 20 dies més per presentar esmenes parcials, fins al 4 de març.

Aquestes esmenes es debatran i es votaran en comissió i, per tant, l'aprovació definitiva dels comptes es preveu que sigui en un ple el 18 de març, segons ha anunciat el president del Parlament en rebre els comptes.

 

 

 

Després de l'aprovació al ple, els pressupostos es publicaran al Diari Oficial de la Generalitat.

Es tracta d'un calendari d'un mes i mig, molt breu comparat amb els quatre mesos que va durar la tramitació dels últims comptes.

 

 

Tramitació ràpida, inhabilitació lenta

La intenció de JxCat i ERC és que la tramitació dels comptes sigui ràpida. En canvi, la defensa de Torra buscarà alentir al màxim el front de la inhabilitació.

El president de la Generalitat encara no ha recorregut al Suprem la sentència del TSJ. Té temps fins dilluns per fer-ho i l'alt tribunal trigarà, com a mínim, dos mesos a decidir si admet el recurs. Això situa el calendari a principis d'abril.

Si el Suprem no admet el recurs de Torra, la inhabilitació seria ferma des d'aquell moment.

 


Data incerta, pendent del Suprem

Amb la via lliure als pressupostos, el president de la Generalitat anunciarà la data de les eleccions. Si els pressupostos s'han aprovat el 18 de març, Torra ja hauria pogut convocar les eleccions abans de la sentència del Suprem.

Tenint en compte el termini legal establert, 54 dies, això deixaria les eleccions, si es fan en diumenge, per al 17 de maig com a molt aviat.

 

Aragonès i Torra, en la reunió del consell executiu d'aquest dimecres
Aragonès i Torra en la reunió del consell executiu d'aquest dimecres (EFE / Quique García)


Aquest calendari, però, podria variar si algun grup porta els comptes al Consell de Garanties Estatutàries. Aquesta possibilitat, que no seria estranya, ho allargaria tot un mes.

Tot i que la intervenció de Torra ho feia pensar, el president de la Generalitat no ha aclarit si la data que anunciarà serà propera o convocarà els comicis per a més endavant.

Unes eleccions a mitjans de juny tindrien l'interrogant de si el Suprem ja hauria inhabilitat Torra abans de la convocatòria. I encara hi ha la possibilitat que Torra situï la convocatòria electoral després de les vacances d'estiu, al setembre o aprofitant alguna data simbòlica del mes d'octubre.

Això, però, deixaria la porta oberta perquè el Tribunal Suprem confirmés la inhabilitació del president de la Generalitat, de manera que el timó de l'executiu quedaria en mans d'Aragonès o algun altre candidat que pactessin JxCat i ERC. I hi hauria l'interrogant de si Torra faria algun moviment per evitar que la presidència recaigués en el seu vicepresident.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaQuim TorraPressupostos de la Generalitat Pere AragonèsRoger Torrent
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut