El CAC renya Netflix perquè la presència del català a la plataforma és pràcticament nul·la
Amb tothom a casa fent servir internet per evadir-se, la xarxa pot congestionar-se (Pixabay)

El CAC renya Netflix per la presència del català: com a molt, un 0,5% del catàleg

La plataforma incompleix la normativa que obliga a oferir un 30% d'obra europea en el catàleg que ofereix als abonats a Catalunya

RedaccióActualitzat

El CAC demana a Netflix més cinema europeu i en català. Al catàleg a Catalunya de la plataforma nord-americana, la producció europea està al voltant del 20%. No respecta el percentatge que marca la directiva de la Unió Europea, que seria d'un 30%.

I pel que fa a la producció en català, és pràcticament nul·la: com a molt un 0,5% del catàleg. Només 9 produccions, ja sigui en versió original, doblada o amb subtítols. Són quatre sèries de TV3 ("Les de l'hoquei", "Benvinguts a la família", "Merlí" i "Si no t'hagués conegut"), dues pel·lícules catalanes ("La propera pell" i "Incerta glòria"), una sèrie d'anime i dos documentals.

És per això que el Consell de l'Audiovisual demana a Netflix que adapti l'oferta d'obres en llengua catalana a la realitat lingüística de Catalunya, i també que s'adeqüi a les previsions de la directriu europea. 

Ho fa en el primer informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya sobre aquesta plataforma, i que reflecteix que, en el millor dels casos, la producció europea no arriba al 23%. I això seria comptant cada capítol de les sèries europees que ofereix com una obra independent. Si es comptabilitza cada sèrie com un tot, el percentatge baixa al 17%.
 

L'informe del CAC també analitza la facilitat amb què una persona usuària pot trobar, en les primeres pantalles de menú, aquestes produccions. En aquest sentit, conclou que Netflix introdueix alguns sistemes de correcció per promocionar aquesta obra europea en els menús inicials i els anuncis.

El catàleg de Netflix, a data 10 de febrer de 2020, comprenia 2.295 pel·lícules i 1.217 sèries, que suposen 30.588 episodis.

 

 

ARXIVAT A:
Català Internet
Anar al contingut