Imatge dels professionals del Bus de la Salut efectuant una prova PCR a un usuari. (Horitzontal)
Imatge dels professionals del Bus de la Salut efectuant una prova PCR a un usuari. (Horitzontal)

El Bus de la Salut de Lleida efectua 8.437 proves PCR a la demarcació des del març, en coordinació de l'Atenció Primària

ACN Lleida.-L'equip del Bus de la Salut, integrat per set sanitaris i un xofer, va iniciar el 14 de març la realització de tests de diagnòstic ràpid de la covid-19 a la demarcació de Lleida, en col·laboració amb l'Atenció Primària. Des d'aleshores i fins a finals de juliol, el Bus de la Salut ha realitzat un total de 8.437 proves PCR i 735 tests serològics arreu de les comarques lleidatanes. La previsió és que el Bus de la Salut, projecte finançat per la Diputació de Lleida, recuperi el 14 de setembre la circulació per la demarcació de Lleida, si la situació sanitària ho permet. El mes de setembre s'informarà de les normatives sanitàries que s'aplicaran i del calendari del projecte.

En una primera fase de la col·laboració, l'equip del Bus de la Salut es va incorporar al programa Orfeu del Departament de Salut, de detecció massiva de casos covid-19. Fins al 15 de juny, l'equip va realitzar 4.830 tests PCR i 735 tests serològics i va visitar més de 40 poblacions diferents de la demarcació. En una segona fase, del 15 al 27 de juny, va efectuar tasques de gestió de programacions i revisió de resultats i també van realitzar 82 tests PCR. A partir del 29 de juny, i segons indicacions del Departament de Salut, l'equip del Bus de la Salut, fusionat amb l'equip d'Atenció Primària, va tornar a fer cribratge a tots els centres residencials del Segrià. Fins al 20 de juliol, ha fet un total de 3.525 PCR i ha visitat de nou més de 40 espais, com ara residències o l'Hotel Rambla de Lleida. La PCR és prova que detecta el material genètic del virus. En les persones amb símptomes compatibles amb la covid-19, la PCR positiva permet identificar-les i aïllar-les. Es realitza amb una mostra del nas i la gola, que el professional sanitari extreu amb l'ajuda d'un bastonet. Per la seva part, el test ràpid serològic és una prova que permet la detecció d'anticossos contra el virus SARS-CoV-2 a la sang. És a dir, confirma la resposta del sistema immunitari contra el virus. Es fa servir per avaluar l'estat immunitari de la població o de determinats col·lectius, i com a complement de la PCR en alguns casos. Es realitza amb una mostra de sang, que el professional sanitari extreu. El Bus de la Salut és un projecte de recerca finançat per la Diputació de Lleida i liderat per la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut i el Servei Científico-Tècnic Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'IRBLleida, que es va posar en marxa el 2015 per al diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars i renals.

Anar al contingut