El Bundestag rebutja el contingut de la moció sobre Catalunya presentada per Die Linke
Edifici del Bundestag, el Parlament alemany, a Berlín

El Bundestag rebutja el contingut de la moció sobre Catalunya presentada per Die Linke

Només el grup Die Linke va votar-hi a favor; la resta de partits hi van votar en contra, en alguns casos argumentant que "Espanya és un estat de dret"

Oriol SerraActualitzat

Les comissions d'exteriors, afers europeus i drets humans del Parlament Federal alemany, el Bundestag, han rebutjat la moció presentada pel grup parlamentari Die Linke (L'Esquerra) i admesa a tràmit a mitjans de maig.

La moció, titulada "Garantir la democràcia i estat de dret al conflicte de Catalunya", emplaçava el govern alemany a exigir el respecte dels drets fonamentals dels líders independentistes que estan sent processats a Espanya.

Els redactors de la moció, entre els quals figuren prop d'una vintena de diputats, denuncien l'absència de garanties al procés judicial sobre l'1 d'octubre, entre altres coses pels impediments amb què s'han trobat els observadors internacionals.

El rebuig de la moció es va fer dijous al vespre a porta tancada i, segons Zaklin Nastic, diputada de Die Linke i portaveu de la comissió de drets humans, els participants "van evitar aprofundir en el debat sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya", tal com va explicar a TV3:

"Malauradament, el tema no s'ha debatut gaire. Però això ho sabem, per exemple, d'intervencions militars a l'estranger. En canvi, quan hi ha temes dels quals es pot treure benefici polític, com ara Veneçuela o la Xina, sí que es debat. Penso que Catalunya és com un dit a la nafra de la Unió Europea."

Nastic denuncia la hipocresia que practiquen, de manera especial –assegura– diputats del Partit Socialdemòcrata i dels Verds alemanys perquè diuen coses diferents a títol individual o quan ho fan en nom dels seus partits.


La votació en contra de la moció sobre Catalunya era previsible

Només el grup Die Linke va votar a favor de la moció. La resta de partits amb presència al Parlament Federal Alemany, el Bundestag, hi van votar en contra, en alguns casos argumentant que "Espanya és un estat de dret".

Des de la ultranacionalista Alternativa per Alemanya fins a la conservadora Unió Cristianodemòcrata de Merkel (CDU), passant per socialdemòcrates (SPD) i els Verds, van optar per rebutjar la moció.

Des de Die Linke consideren que això és una mostra de la doble moral que practiquen molts polítics alemanys que diuen una cosa en privat i una altra en públic.


"Catalunya, un dit a la nafra de la Unió Europea"

Les crítiques van especialment dirigides a diputats socialdemòcrates i verds. En el cas d'aquests últims amb opinions contradictòries sobre el conflicte català i la defensa dels presos polítics, com és el cas de l'eurodiputada ecologista alemanya, Ska Keller.

Zaklin Nastic considera que Catalunya s'ha convertit en un dit a la nafra de la Unió Europea perquè els polítics miren d'esquivar el conflicte per a preservar els seus interessos partidistes al parlament europeu, on comparteixen files amb partits agermanats d'altres països. És el cas de la CDU amb el PP o de l'SPD amb el PSOE.

Nastic lamenta que a les mateixes comissions s'obren debats sobre drets humans només quan poden suposar un rèdit polític. Per exemple, diu, "quan es parla de Veneçuela o de la Xina". Conclou que Catalunya s'ha convertit en un tema tabú, però no descarta que la moció retorni al Bundestag després de les eleccions regionals previstes per setembre als estats federats de Saxònia i Brandenburg.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut