Londres

El Brexit i la caiguda de la lliura fan que França avanci el Regne Unit en el rànquing econòmic mundial

Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle i Canada Life s'afegeixen a les tres gestores immobiliàries que els últims dies neguen el retorn de diners als inversors que ho han demanat

RedaccióActualitzat

Després que entre aquests dilluns i dimarts tres grans gestores immobiliàries, Standard Life, Aviva i M&G Investments, han decidit bloquejar els fons que gestionen i no tornar-los als inversors que els han demanat, avui han estat tres més a fer el pas. I això mentre la lliura no para de baixar: ara està al nivell de 1985, a 1,30 dòlars, de manera que, en còmputs macroeconòmics, l'economia britànica ja ha estat desplaçada per la francesa com la cinquena mundial.

La crisi de les gestores immobiliàries es deu al fet que el pànic s'ha apoderat de molts inversors després del referèndum del Brexit, i han demanat recuperar els seus diners, perquè temen que els preus immobiliaris baixin i perdin part de la inversió. Això va forçar entre dilluns i dimarts les tres primeres gestores a activar un mecanisme temporal que està previst en la legislació vigent, per evitar que es descapitalitzin, però que és indici que la por s'està generalitzant.

La primera a anunciar-ho aquest dimecres ha estat Henderson Global Investors, que ha intentat fer una crida a la calma a pesar de la mesura:

"Tot i la solidesa de la cartera que tenim, la decisió s'ha adoptat per les excepcionals pressions de liquiditat sobre els fons com a resultat de la incertesa després del referèndum sobre la UE i la recent suspensió d'altres fons immobiliaris."

Just després d'aquest anunci, la gestora Columbia Threadneedle ha comunicat també la "suspensió temporal de la negociació" d'un dels seus fons dedicat a inversió a magatzems i centres comercials. I després, una altra, l'asseguradora Canadà Life, ha decidit congelar durant sis mesos el retorn dels fons immobiliaris i de pensions que té al Regne Unit, l'equivalent a uns 580 milions d'euros. La decisió presa per aquestes sis gestores de fons immobiliaris suposen el bloqueig de l'equivalent a més de 17.000 milions d'euros.

Una activitat constructiva frenètica

Els últims anys s'ha construït molt al Regne Unit, sobretot a Londres, amb oficines i apartaments de luxe, aixecats amb diners que han arribat atrets per l'alta rendibilitat del que és, de fet, un dels principals centres financers del món.

Però la sortida de la Unió Europea, decidida al referèndum del Brexit, i la incertesa de com serà aquesta sortida, ha impulsat molts dels inversors que havien fet l'aposta de venir a intentar marxar abans que baixin els preus. Una suma de pors individuals que, paradoxalment, podria provocar la baixada dels preus. La situació és força preocupant, i per això el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, ha admès que els problemes pot ser que només hagin començat:

"El Regne Unit ha entrat en un període d'incertesa i d'un ajust econòmic significatiu. Els esforços del Banc d'Anglaterra no aconseguiran esvair immediatament la volatilitat que es pot esperar."

Carney ho ha dit abans que tres gestores més han fet públic el bloqueig dels seus fons. I de fons, els esforços precisament de França, que mentre està desplaçant el Regne Unit en el rànquing econòmic mundial, també aprofita la situació per oferir avantatges fiscals a les empreses i als treballadors que deixin el Regne Unit per establir-se a França. Ho ha expressat sense embuts el primer ministre francès, Manuel Valls:

"Volem, tots plegats, construir la plaça financera del demà, fer de París la capital de les finances intel·ligents."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut