El parc de bomber de Sant Andreu, on van passar els fets
El parc de bomber de Sant Andreu, on van passar els fets
Barcelona

El bomber que va enregistrar les seves companyes al vestuari no serà expulsat del cos

El jutge no considera que les imatges siguin de caire sexual perquè les dones només surten "nues" i no "masturbant-se"

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

El jutge imposa una pena mínima de 4 mesos de presó per un delicte contra la intimitat al bomber de Barcelona que el 2015 va amagar una càmera al vestuari femení del parc de Sant Andreu i va enregistrar durant mesos tres companyes seves.

El jutjat del penal número 19 de Barcelona ha decidit que podrà continuar exercint de bomber i que mantindrà la plaça de funcionari públic.  


Indemnització rebutjada

L'acusat s'enfrontava a sis anys de presó i d'inhabilitació, dos anys per cadascun dels tres delictes de descobriment i revelació de secrets. La Fiscalia també demanava una indemnització de 3.000 euros a cada víctima per danys morals i un ordre de distanciament de les víctimes durant 5 anys. A l'acusació particular de les tres perjudicades s'hi va sumar l'Ajuntament de Barcelona, on l'acusat té la seva plaça de bomber.

Les tres bomberes ja van rebutjar la indemnització de 3.000 euros que va aportar l'acusat per aconseguir rebaixar la condemna, perquè reclamaven que el bomber no pogués exercir mai més de bomber.

 


"Sentència humiliant i injusta"

Segons recull La Vanguardia, les bomberes afectades es mostren indignades perquè "la sentència és humiliant i injusta" i qüestiona el missatge que la justícia dona a la societat amb una sentència de tan "poca entitat".

La sentència explica com el bomber va enganxar amb velcro una càmera "en una zona poc visible" sota una de les piques del lavabo i va aconseguir imatges de les companyes despullades mentre es vestien i es dutxaven. En les imatges fins i tot s'hi pot veure l'acusat orientant la càmera.

Tot i això, el jutge no veu "relació entre l'ofici de bomber i la comissió del delicte" perquè considera que qualsevol persona autoritzada a entrar a les dependències, com ara un tècnic de manteniment o personal de neteja, podria haver comès el mateix delicte.

 

Atenuant de confessió i cap vincle sexual

El jutge ha valorat que l'acusat va intentar "reparar el dany" en oferir la indemnització, que les afectades no van acceptar, i que el bomber reconegués els fets i es disculpés per missatge de mòbil amb una de les víctimes.

Sóc el puto porc fill de puta de la càmera; primer de tot ho sento i me'n penedeixo al 100%. Podríem quedar demà per parlar-ne? De veritat em sap molt de greu i assumiré que rodi el meu cap després de parlar i explicar-me. Mai he fet una estupidesa tan gran i juro que mai més tornaré a fer res dolent

 

S'ha aplicat l'atenuant de confessió tot i que l'acusat va negar els fets davant els seus superiors quan es va descobrir la càmera i es buscava el culpable.

La sentència, que suspèn el bomber durant els 4 mesos de condemna, explica que no es pot agreujar perquè les imatges "només retraten la nuesa" de les dones i no tenen "connotació sexual". Sí que ho seria, admet el jutge, si apareguessin, per exemple, "masturbant-se" o els enregistraments haguessin afectat "la vida sexual" de les perjudicades.

 

Jurisprudència de penes mínimes

Per aplicar la pena mínima, el jutge es reforça amb altres casos, com el del Mosso d'Esquadra que també va enregistrar durant mesos les seves companyes als vestuaris de la comissaria de Badalona. En aquest cas, les perjudicades eren 17 dones i l'acusat tampoc va perdre la plaça segons va sentenciar la magistrada del Tribunal Suprem, Carmen Lamela.

En aquest cas, les afectades també es van oposar al fet que el policia continués treballant en una altra comissaria.

 

PENAL 19 BCN. Sentència Bomber by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialAssetjament sexual
Anar al contingut