Exemplar de linx nòrdic (Wikimedia Commons)

El BOE certifica l'extinció del vell marí, el linx nòrdic i 30 espècies més a Espanya

La llista detalla les espècies que podran ser objecte de projectes de reintroducció

Xavier DuranActualitzat

L'any 1992, es va abatre una femella de vell marí -conegut també com a foca monjo del Mediterrani- a les illes Chafarinas, un petit arxipèlag de sobirania espanyola situat molt a prop de la costa nord-africana. Durant uns anys es va creure que a Espanya encara quedava un mascle d'aquesta espècie. Però se li va perdre la pista. Des de l'agost, el vell marí, de nom científic Monachus monachus, està oficialment i legalment extingit. Així ho certifica el BOE.

Concretament, la resolució 11522 de l'1 d'agost del Ministeri per a la Transició Ecològica detalla l'acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient sobre el llistat d'espècies extingides a tot el medi natural espanyol.

La llista comprèn 32 espècies, entre plantes i animals. D'aquests darrers, hi ha tres mamífers -el vell marí, el linx nòrdic i la balena franca-, dos peixos -esturió europeu i llamprea de riu- i vuit ocells -pigarg cuablanc, falcó llaner o borni, grèvol comú, gall de cua forcada, perdiu de roca, guatlla pintada andalusa, grua europea i grua damisel·la. De les 19 plantes només se'n cita el nom científic. Entre altres hi ha Astragalus baionensis, Cicuta virosa, Kunkeliella psilotoclada, Lysimachia minoricensis, Potentilla grandiflora i Sagittaria sagittifolia.

La disposició cita la llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat del 2007, que estableix la promoció, per part de les administracions públiques, de la reintroducció d'espècies silvestres autòctones extingides. La llista és molt important, perquè, segons s'especifica, no es podran autoritzar els projectes de reintroducció que afectin espècies que no hi estiguin incloses. 

De fet, el vell marí ja protagonitza des de fa anys un projecte de reintroducció, en què participa un grup de la Universitat de Barcelona. N'hi ha una colònia a Cap Blanc, un racó aïllat en un extrem de Mauritània, i s'espera que alguns exemplars puguin ser traslladats a l'illa de Fuerteventura per formar un grup estable.

 


Un vell marí nedant a la costa de Mauritània (Pere Renom-Cari Pardo)


Quant al linx nòrdic (Lynx lynx), anomenat gatillop en diversos indrets del Pirineu, podria trobar a la Vall d'Aran, el Cadí i altres llocs un espai adient per a la seva reintroducció. Allà podria tenir un paper important per a l'equilibri ecològic ja que és depredador d'espècies com la llebre i el cabirol.

ARXIVAT A:
CiènciaEcologiaMedi ambient
Anar al contingut