Uns aurículars Bluetooth al costat d'un telèfon (Unsplash/Zarak Khan)
Uns auriculars Bluetooth al costat d'un telèfon (Unsplash/Zarak Khan)

El Bluetooth del futur: més autonomia, més qualitat i emissions per grups sense fils

S'anuncia l'aprovació del nou estàndard Bluetooth, que incorporarà importants millores per a l'àudio sense fils, el Bluetooth LE Audio

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Cada cop queden menys arguments per preferir els auriculars de cable per sobre de l'àudio sense fils. El nou estàndard de Bluetooth, el Bluetooth Low Energy Audio (LE Audio), és l'avenç més gran dels darrers anys en la tecnologia de transmissió del so. Augmenta tant la qualitat i l'autonomia com les possibilitats del protocol.

El nou Bluetooth és molt més eficient i obre un ventall inèdit de casos d'ús en emissions públiques: una sola font podrà enviar àudio a un nombre "il·limitat" de dispositius gràcies a les innovadores possibilitats que obre la tecnologia Auracast.

Pel que fa a l'eficiència, l'estàndard aprovat augmenta la qualitat del so i l'autonomia dels dispositius sense fil perquè permet transmetre moltes més dades gràcies a un augment de l'amplada de banda.

Un noi juga en una tauleta portant uns aurículars Bluetooth
Un noi juga en una tauleta portant uns auriculars Bluetooth (Unsplash/Emily Wade)


El nou còdec: àudio de més qualitat que utilitza menys dades

La millora de l'eficiència es deu, principalment, al nou còdec LC3 (Low Complexity Communication Codec), que s'inclou a l'estàndard. El còdec és l'algoritme responsable de comprimir i descomprimir la informació digital dels arxius per aconseguir la màxima reducció possible amb la mínima pèrdua de qualitat.

El còdec LC3 aconsegueix transformar els àudios (música, diàlegs, podcasts o qualsevol arxiu sonor) en paquets molt comprimits d'informació que es transmeten sense gaire esforç. Això redueix el consum energètic de l'operació i, per tant, augmenta la vida útil de les bateries (que podran ser més petites o guanyar en autonomia) i els dispositius. El seu rendiment es pot comprovar en línia.

Per altra banda, la possibilitat de transmetre més informació en menys "espai" també permetrà augmentar la quantitat de dades transmeses i, en conseqüència, la qualitat de l'àudio. Fins ara, la compressió i la lògica pèrdua de qualitat de l'àudio transmès a través de Bluetooth era un dels arguments principals dels audiòfils per preferir els dispositius connectats amb cable.

El director de màrqueting de Fraunhofer IIS, els creadors del còdec, Alfonso Carrera Usabiaga, valora la millora de la qualitat de l'àudio:

"Els [còdecs] anteriors només podien processar fins als 7-8 kHz [de l'oïda humana] [...] Quin sentit té comptar amb còdecs d'àudio tan excel·lents, quan a l'últim tram es baixa tant la qualitat? LC3 s'ha dissenyat fonamentalment per portar l'experiència de banda superampla a la vostra oïda."


Auracast, la gran revolució

La novetat més cridanera que arriba amb el nou estàndard és la possibilitat de fer difusions d'àudio des d'un sol punt emissor. S'acaba el sistema Bluetooth com una experiència individual que connecta un dispositiu amb uns auriculars.

La tecnologia Auracast, que arriba gràcies a la introducció del Bluetooth LE Audio, té la capacitat d'habilitar la connexió de diversos dispositius d'àudio a una única font.

Serà possible connectar-se a canals d'àudio per Bluetooth com qui es connecta a un punt WiFi públic (Bluetooth SIG)

Això permetria, per exemple, que un usuari es pogués connectar al canal d'anuncis d'un aeroport per sentir-los a cau d'orella, que un grup de visitants d'un museu escoltin les explicacions del seu guia pels auriculars o que diferents socis d'un gimnàs puguin connectar-se a l'àudio que emet una pantalla de televisió a través del canal corresponent de Bluetooth.

La idea és que els espais públics podran incloure diferents senyals d'àudio Bluetooth i els usuaris es podran connectar al que més els interessi, com qui es connecta a un punt de WiFi públic.

 


20 anys de desenvolupament

El Bluetooth SIG (Special Interest Group), l'associació de més de 36.000 empreses que "unifica, harmonitza i impulsa" el desenvolupament de la tecnologia Bluetooth, ja havia anunciat el nou estàndard i les seves capacitats en el CES de Las Vegas 2020, però la pandèmia va endarrerir fins avui la seva culminació.

L'associació ha assegurat que la presentació d'aquest nou estàndard és la culminació de 20 anys d'innovació i té "el potencial de canviar una vegada més la manera com experimentem l'àudio i ens connectem amb el món que ens envolta".

Segons el CEO de Bluetooth SIG, Mark Powell, considera que és "el projecte de desenvolupament d'especificacions més gran de la història del Bluetooth SIG" perquè amb LE Audio s'amplien "els límits del que és possible per al mercat de l'àudio sense fils".

El naixement de Bluetooth LE Audio no farà desaparèixer de forma immediata el protocol anterior, que ara passa a anomenar-se Bluetooth Audio Classic. Els dispositius futurs continuaran sent compatibles amb l'anterior protocol, fins i tot alguns dels més moderns ja accepten el nou avui, i així ho ha comunicat l'organització Bluetooth SIG des d'una pàgina de preguntes freqüents:

Els consumidors hauran de consultar amb els fabricants dels productes per entendre si un producte actual es pot actualitzar. [...] Els productes es poden desenvolupar per donar suport tant a Classic Audio com a LE Audio, i s'espera que molts productes compatibles amb LE Audio continuïn sent-ho amb Classic Audio

S'espera que a finals d'any comencin a aparèixer els primers dispositius completament dissenyats tenint en compte el nou estàndard i les seves noves possibilitats. A partir d'ara, els fabricants podran començar a certificar-los perquè així sigui. També, és d'esperar que en pocs mesos neixin nous serveis que utilitzin les possibilitats d'Auracast en espais públics, com aeroports, gimnasos, museus o sales d'actes.

 

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
Anar al contingut