Un telèfon mòbil amb l'aplicació Chivo per pagar amb bitcoins, aquest dimarts a San Salvador (EFE)

El bitcoin cau el dia que s'estrena com a moneda de curs legal al Salvador

El president del país ha impulsat la mesura prometent estalviar en comissions bancàries, mentre l'oposició la critica perquè és una moneda molt volàtil

RedaccióActualitzat

El Salvador s'ha convertit aquest dimarts en el primer país del món on es pot pagar amb bitcoins com a moneda de curs legal, juntament amb el dòlar dels EUA, la moneda que es fa servir al país des del 2001.

De moment, però, en les primeres 24 hores de la mesura el valor del bitcoin ha caigut un 13%, fins als 45.292 dòlars la unitat, i el de les 9.300 criptomonedes existents més d'un 15%, segons la plataforma Coingecko.

La decisió d'acceptar el bitcoin com a moneda de curs legal la va prendre el Parlament del país el juny a proposta del govern encapçalat pel president Nayib Bukele, amb un marge de 90 dies per portar-la a la pràctica.

En aquests mesos, el banc central del país ha establert com es farà la conversió automàtica entre bitcoins i dòlars, i s'han preparat els mecanismes per fer servir la moneda virtual.

El propietari d'un taller de motos que ja accepta pagaments en bitcoins, a l'agost a Aguilares (Reuters)

El primer dia de funcionament ha estat complicat, perquè hi ha hagut força dificultats per baixar-se l'aplicació per fer els pagaments i a més hi ha pocs establiments adaptats per fer-la servir.

A més hi ha incertesa, amb una majoria de població que no veu clara l'adopció del bitcoin, i una oposició política que diu que convertirà El Salvador en un paradís de narcos i blanqueig de capitals.

Aquest dimarts, mentre el bitcoin s'estrenava a les botigues, un miler de persones s'han manifestat a la capital del país reclamant fer marxa enrere i derogar la llei que l'ha implantat.

Manifestació contra l'adopció del bitcoin com a moneda de curs legal, aquest dimarts a San Salvador (EFE)


Una aplicació de mòbil

El més important és una aplicació de mòbil anomenada Chivo (paraula que al Salvador significa "magnífic" o "guai") que és la que ha de permetre fer els pagaments en bitcoins.

El compte d'aquesta aplicació ha celebrat aquest dimarts la seva posada en marxa, assegurant que és un moment històric:


"Allibereu Chivo!"

Però abans, les plataformes digitals havien trigat a tenir l'aplicació disponible, i el president Bukele, molt actiu a les xarxes, ha reclamat a Apple, Google i Huawei que "l'alliberessin":


30 dòlars de regal

Punt d'informació de l'aplicació Chivo i d'intercanvi de dòlars per bitcoins, aquest dimarts a San Salvador (Reuters)

Per animar la gent a fer-la servir, la descàrrega va acompanyada de l'equivalent a 30 dòlars en bitcoins de regal, i s'han instal·lat 200 punts d'informació on es poden canviar dòlars per bitcoins.

Bukele, president des de fa 2 anys i amb un 70% de popularitat entre la població, ha impulsat la mesura assegurant que els ciutadans s'estalviaran uns 340 milions d'euros en comissions bancàries.

Són les que han de pagar els salvadorenys que viuen a l'estranger per enviar diners als seus familiars, uns 5.000 milions d'euros, una quarta part del PIB del país.

El president del Salvador, Nayib Bukele, en una imatge d'arxiu del juny (Reuters)

Veus en contra

Institucions financeres internacionals com el Banc Mundial han dit que no ajudaran el Salvador en aquesta adopció, i l'agència Moody's ha rebaixat la solvència del país.

Bukele ha respost a les veus contràries assegurant que potser costarà un temps la implantació del bitcoin, però que un cop superada la "corba d'aprenentatge" tot anirà bé i tothom hi sortirà guanyant.

 

ARXIVAT A:
BitcoinCriptomonedes
Anar al contingut