El bitcoin accentua la seva muntanya russa i enfosqueix el seu futur

Des de l'inici de la pandèmia s'ha desfermat la inversió en aquesta criptomoneda: molts joves inversors hi confien però els experts adverteixen dels riscos

Jordi MartínezActualitzat

El 14 d'abril, el bitcoin va tocar el seu màxim històric: 64.536 dòlars. A partir d'aquell moment, ha viscut una caiguda que aquest divendres va arribar al 23%, tancant la cotització per sota dels 50.000 dòlars. Tot això, en només 9 dies. Des de l'inici de la pandèmia s'ha desfermat la inversió en general i, en especial, respecte a aquesta criptomoneda. Molts joves inversors hi confien mentre que els experts adverteixen dels riscos a curt i llarg termini.

Pocs es pensaven el març del 2020, amb el crac financer mundial provocat per la pandèmia, que ara els grans mercats, sobretot els nord-americans, viurien en màxims històrics continus. Els confinaments han animat moltes persones a convertir-se en inversors o especuladors. Hi han ajudat també els xecs concedits pel govern de Trump a la població dels Estats Units. Un còctel perfecte.

L'escalada de la cotització de bitcoin en sis anys
L'escalada de la cotització de bitcoin en sis anys

A les xarxes socials, joves de només 20 anys mostren com guanyar més de 2.000 dòlars en minuts comprant, per exemple, accions de Tesla des del mòbil. Apareixen autoanomenats gurus de la inversió que intenten atraure inversors novells amb lemes originals: "Si saps més de les Kardashians que del Dow Jones, estàs en el lloc correcte", diu Haley Sacks, "la senyoreta Dow Jones", una nova icona de la xarxa Tiktok:

@mrsdowjones

FOLLOW ME FOR DAILY FINANCIAL ADVICE ❤️  ##financeiscool ##moneytok ##financetok ##adulting ##pepsiapplepiechallenge ##fyp

♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

 

El bitcoin o la nova febre de l'or

Però és el bitcoin l'autèntic rei de la festa? Si veiem un gràfic de llarg termini ens adonarem com ha passat dels 300 dòlars a què cotitzava el 2015 als més de 50.000 en què s'ha mogut últimament. En un any, des del mínims del març del 2020, el seu valor s'ha arribat a multiplicar per 12.

Molts nouvinguts als mercats als Estats Units i també a casa nostra hi han vist una llum. Alguns fins i tot han deixat la seva feina per viure de comprar i vendre bitcoins i altres criptomonedes cada dia. És el cas de David Picapiedra. Fins a la primavera del 2020 conduïa un camió tràiler. Però una davallada de feina i una malaltia li van donar el temps necessari per fixar-se en el món de la inversió en criptomonedes: "Les despeses diàries les cobreixo amb les criptomonedes. En compro alguna si està barateta i després la venc. Vaig fent una mica de caixa cada dia. A final de mes em surten els números. És com una feina."

Els inversors professionals alerten sobre els riscos de les operatives intradia amb aquest tipus d'actius, molt més volàtils que les accions, per exemple. Sergi Sánchez, director general de Sersan Sistemes, empresa que es dedica a crear algoritmes d'inversió, posa aigua al vi: "Una operació et pot sortir cara i guanyar diners, o sortir-te creu. Però si inverteixes massa, un dia pots perdre fins i tot la camisa."

El llarg termini, un interrogant sobre el bitcoin

Marc Sansó, professor d'una escola de negocis i director general d'Elsebits, es mostra escèptic sobre el futur a llarg termini del bitcoin i alerta sobre el seu gran risc: "No hi ha res al darrere, no només a nivell de garanties, sinó que el valor del bitcoin es basa en les expectatives de la gent que la compra. Si considerem que valdrà més en el futur, en podem comprar. Però la bombolla esclata quan algú deixa de creure-s'ho."
 

Una estafa amb criptomonedes arriba als tribunals

Les alertes també arriben des de l'àmbit judicial. L'Audiència Nacional investiga una trama piramidal relacionada amb la inversió en criptomonedes. La xifra d'estafats arreu de l'estat podria arribar als 32.000, amb un perjudici de prop de 100 milions d'euros.

Segons la interlocutòria, una empresa prometia rendibilitats entre el 8 i el 15% mensual, que sortien en part de les aportacions de nous inversors.

ARXIVAT A:
CriptomonedesBitcoin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut