El bisbe Pere Casaldàliga, en una imatge de l'Associació Araguaia.
El bisbe Pere Casaldàliga, en una imatge de l'Associació Araguaia.

El bisbe Pere Casaldàliga, ingressat al Brasil amb greus problemes respiratoris

El bisbe ha estat traslladat de l'hospital de Sao Félix do Araguaia, la ciutat on viu al Brasil, a una localitat de Sao Paulo, després que el seu estat s'ha agreujat

RedaccióActualitzat

El bisbe Pere Casaldàliga, de 92 anys, està ingressat per problemes respiratoris greus des de fa uns dies. Fins ara era a l'Hospital de Sao Félix do Araguaia, la ciutat on viu al Brasil, i ara ha estat traslladat a Batatais, una localitat de l'interior de Sao Paulo, segons han dit per Twitter les associacions Araguaia i ANSA, amb què treballa Casaldàliga. Es troba estable dins la gravetat. 

 

Les mateixes associacions han informat del trasllat d'hospital.


Ens els darrers temps s'ha agreujat l'estat de salut del religiós, ja malmès per culpa del Parkinson. A més a més, des de fa anys la seva capacitat de comunicació està molt afectada.El pare Antonio Canuto, que va treballar amb Casaldàliga durant 26 anys, ha admès que el seu estat de salut és greu.

 "La seva situació és molt delicada. El desenllaç pot succeir en qualsevol moment."

En qualsevol cas, el missioner Ronaldo Mazula, que va acompanyar el bisbe fins a Batatais, ha dit a Efe que Casaldàliga es troba "bé", tot i que "molt cansat" pel viatge, i que necessita respiració artificial.

 

Desmenteixen les informacions de la seva mort

En les últimes hores s'han succeït les informacions sobre la seva mort, fins al punt que les associacions amb què treballa ho han hagut de desmentir.

 

Casaldàliga, que té 92 anys, viu al país sud-americà des del 1968, quan hi va anar per fundar una missió claretiana a l'estat de Mato Grosso, i mai més ha tornat a Catalunya.

Al llarg de la seva vida ha denunciat l'explotació i el maltractament dels camperols i indígenes, i n'ha apuntat les causes i els responsables, cosa que li ha valgut nombroses amenaces de mort i diversos intents d'assassinat. Els latifundistes de Mato Grosso acaparen la immensa majoria de les terres, expulsant indígenes quan els fa falta, i tracten els seus peons gairebé com a esclaus.

Casaldàliga va ser un dels pioners de la teologia de l'alliberament i la seva ordenació com a bisbe ja donava idea de com vivia l'Església aquest sacerdot català, nascut a Balsareny l'any 1928.

Tot i que fa anys que està retirat de la vida pública per problemes de salut, la seva associació continua lluitant pels drets dels més desafavorits, amb projectes humanitaris i d'ajuda als més vulnerables.

ARXIVAT A:
Brasil
Anar al contingut