El Bisbat de Vic rectifica per primer cop i torna una ermita immatriculada
L'ermita de Sant Jaume del Clot del Grau, a Castellfollit del Boix

El bisbat de Vic rectifica per primer cop i torna una ermita immatriculada

És la primera renúncia registral a un bé immoble immatriculat pel bisbat després que un particular n'ha pogut acreditar la propietat

Actualitzat

Per primera vegada, el bisbat de Vic ha hagut de rectificar la inscripció d'una propietat que havia posat al seu nom. Es tracta de l'ermita de Sant Jaume del Clot del Grau, al municipi bagenc de Castellfollit del Boix, que el bisbat de la capital osonenca va registrar el 2010 com un bé de la seva propietat.

Aquesta ermita apareixia en el llistat de més de 400 béns que, segons el sindicat Unió de Pagesos, els bisbats de Vic i Solsona havien registrat irregularment a nom seu gràcies a una llei del 1998 que donava poders quasi notarials als bisbes per inscriure immobles a nom de l'Església.

 

L'ermita està situada en una zona rural, a tocar de diverses masies, i la família d'un d'aquests masos sempre ha considerat seva l'ermita. Ara, Unió de Pagesos ha localitzat documents antics que acrediten que, efectivament, l'ermita, no pertany al bisbat.

Joan Casajoana, d'Unió de Pagesos del Bages, explica que la certificació de la propietat de l'església s'ha pogut determinar a través de dues pastorals:

"En la primera, del 1688, diuen al pare i al fill de la finca del Grau que arregli l'església, que està en males condicions, que hi posi els ornaments necessaris per dir missa i els amenaça que, si no ho fan, els excomunicaran. En la segona pastoral, del 1805, els deien: Havent-se trobat una incidència en l'església de Sant Jaume del Clot del Grau, diem al seu amo que l'arregli. És a dir, que la primera pastoral el reconeix com a protector de l'església. La segona, com a amo".

 

 

Davant d'aquesta nova documentació que fins ara no coneixia, el bisbat de Vic ha explicat a TV3 que s'avé a fer la rectificació d'inscripció de la propietat, un procés que està en tràmits, a l'espera que els particulars presentin la documentació requerida pel Registre de la Propietat.

En un precedent semblant, l'any passat, l'Ajuntament de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, va guanyar un litigi judicial per la propietat d'una plaça del poble que el Bisbat de Terrassa havia inscrit a nom seu, amb l'argument que antigament al lloc hi havia hagut un cementiri.

 

 

ARXIVAT A:
Església
Anar al contingut