Una investigadora treballant en una vacuna al laboratori.
Una investigadora treballant en una vacuna al laboratori.
Oviedo

El biòleg Winter i el patòleg Lerner guanyen el Príncep d'Astúries d'investigació

El jurat els ha premiat els dos científics per les seves "aportacions decisives" en el camp de la immunologia i, en concret, per "l'obtenció d'anticossos de gran valor terapèutic". El jurat ha escollit la candidatura conjunta entre les 45 candidatures.

RedaccióActualitzat
La candidatura conjunta del biòleg britànic Gregory Winter i el patòleg nord-americà Richard A. Lerner ha guanyat el premi Príncep d'Astúries d'investigació científica i tècnica. El jurat els ha premiat per les seves "aportacions decisives" en el camp de la immunologia i, en concret, per "l'obtenció d'anticossos de gran valor terapèutic", "una part essencial del sistema immunitari amb una gran capacitat de reconèixer el propi organisme i defensar-lo d'agents externs", ha dit.

El jurat ha destacat que Winter ha descobert la manera de modificar cèl·lules animals productores d'anticossos perquè puguin funcionar sense el rebuig humà mentre que la creació de biblioteques combinatòries d'anticossos de Lerner permet "la construcció de repertoris immunològics molt superiors als que produeix el sistema immunitari humà".

Arran d'aquestes investigacions, conclou el jurat, ja és possible tractar malalties degeneratives i tumorals amb anticossos dissenyats específicament i "obre noves vies per a la medicina personalitzada, la preventiva i altres publicacions com la catàlisi química".

El jurat, presidit pel físic Pedro Miguel Echenique, ha escollit la candidatura conjunta de Winter i Lerner entre les 45 candidatures que hi hagut procedents de 19 països. Entre elles, el metge japonès Shinya Yamanaka i el físic italià Federico Capasso.
Anar al contingut