Diverses bicicletes elèctriques en una estació del Bicing a Barcelona
Diverses bicicletes elèctriques en una estació del Bicing a Barcelona
Barcelona

El Bicing haurà de pagar 457.000 euros per la mort d'una dona atropellada a la Diagonal

La sentència recrimina a l'asseguradora que no avancés almenys una part de la indemnització per les seqüeles que havia patit la víctima

Redacció/AgènciesActualitzat

Bicing haurà d'indemnitzar la família d'una dona atropellada per un ciclista i que va morir mesos després. El jutjat d'instrucció número 49 de Barcelona ha condemnat l'asseguradora de l'empresa municipal a pagar 457.122 euros als dos fills de la víctima.

La víctima, Josefa T.M., va ser atropellada per un ciclista el gener del 2019 i va morir l'abril de 2020 després de diverses intervencions quirúrgiques. El conductor de la bicicleta va fugir sense que se'l pogués identificar, i l'asseguradora del servei municipal de bicicletes de Barcelona, SegurCaixa Adeslas, s'ha de fer càrrec de la indemnització.

En la sentència, la jutgessa condemna l'asseguradora a pagar una indemnització de 185.123,50 euros i de 153.798,99 euros per als dos fills de la víctima. A més, hauran de pagar més de 118.000 euros en concepte d'interessos de demora.

Una estació del Bicing de Barcelona
Una estació del Bicing de Barcelona(ACN)

La sentència retreu a l'asseguradora no indemnitzar la dona quan era viva

La sentència dictamina que l'asseguradora va cometre "un frau de llei per omissió, amb l'únic objectiu de pagar el mínim possible". La jutgessa també recrimina que l'asseguradora no avancés una part de la indemnització a causa de les seqüeles que havia tingut la dona.

La magistrada recrimina a l'asseguradora que les seqüeles inicials de la dona ja es podien objectivar i indemnitzar el juliol de 2019. Aleshores, però, no es va fer cap oferta mínima, malgrat les reclamacions de la família i que pèrits de la companyia havien visitat la víctima.

En declaracions a Catalunya Ràdio, l'advocat de la família, Pedro Santamaría, ha lamentat que, durant el període entre l'accident i la mort de la dona, ni l'Ajuntament ni l'asseguradora "van fer res":

"El motiu d'endarrerir-ho tant i deixar la família en la situació d'abandó en què van deixar-la no era un altre que pagar una indemnització substancialment inferior a la que li correspondria si ho haguessin fet en vida de la difunta."

Per aquest motiu, van presentar una demanda en què al·legaven un frau de llei i un abús de dret. "Van esperar intencionadament el transcurs del temps per abonar al final una indemnització inferior a la que hauria rebut en vida", ha dit Santamaría.

Els advocats de la víctima demanaven una indemnització de 740.000 euros pels dies d'hospitalització, les seqüeles i la mort. En canvi, l'asseguradora rebatia algunes quantitats referents als danys morals a la víctima i la família, les seqüeles i altres conceptes, a més dels interessos de demora.

A partir dels informes aportats pels pèrits, la sentència sosté que la víctima va requerir de 175 dies d'estabilització de les lesions, 17 dels quals van suposar un perjudici personal molt greu, i els 158 restants, un perjudici personal greu.

Quinze mesos entre l'atropellament i la mort

Els fets van passar el 23 de gener del 2019 a la tarda a l'Avinguda Diagonal de Barcelona. Josefa T.M., que tenia 63 anys, va ser atropellada per una bicicleta del Bicing quan va baixar d'un autobús de la línia 33 a la parada de Diagonal-Bruc.

El conductor de la bicicleta no va respectar la preferència de pas de vianants i va abandonar el lloc dels fets sense interessar-se per l'estat de la dona.

Com a conseqüència de l'atropellament, la dona va ingressar a l'Hospital Clínic amb un traumatisme cranioencefàlic, hemorràgia i hematomes cerebrals i fractura del crani. A més, la víctima tenia al·lèrgia a la penicil·lina, hipertensió arterial, diabetis, insuficiència renal, retinopatia i neuropatia, entre altres afeccions.

Va ser intervinguda quirúrgicament, però el 4 de febrer es va veure que encara tenia edemes i hemorràgies al cervell. Tot i millorar, caminava amb ajuda i tenia seqüeles cognitives importants, a més de dependència severa.

Durant les setmanes que va estar a l'hospital va tenir pneumònia i diarrees, a més de pujades i baixades severes de sucre, anèmia i problemes cardíacs.

L'11 de març va rebre l'alta i va ingressar al sociosanitari del Parc Pere Virgili, on va estar fins al 20 de juny. Després d'una crisi epilèptica amb parada cardiorespiratòria, va tornar a ingressar al Clínic fins al 16 de juliol, quan va tornar al sociosanitari. A l'octubre va caure i es va fracturar la pelvis. Arran d'un petit problema cardíac, va tornar uns dies al Clínic i, després, altra vegada al Pere Virgili.

El 19 de març del 2020 va tenir una altra crisi epilèptica durant una sessió de diàlisi, la qual cosa va obligar a ingressar-la uns dies a l'hospital. El 26 va tornar al Pere Virgili, on rebia tractament per les pujades i baixades de sucre, l'agitació psicomotriu, les diarrees i el trastorn conductual i d'ansietat, a més de fer-li diàlisi.

El 16 d'abril de 2020, gairebé 15 mesos després de l'atropellament, va morir després d'una sessió de diàlisi.

Bicicletes del Bicing, el servei municipal de bicicletes de Barcelona
Bicicletes del Bicing, el servei municipal de bicicletes de Barcelona (Europa Press)
ARXIVAT A:
JudicialTrànsitMobilitat
Anar al contingut